Home»Uncategorized»Ердоган заплаши бизнеса да не тича за долари

Ердоган заплаши бизнеса да не тича за долари

Президентът на Република Турция Реджеб Таип Ердоган предупреди представителите на бизнеса да не се поддават на паниката и да не обменят средствата си в чуждестранна валута, предава CNNTurk.

В последния ден от обиколката си на турското Източното Черноморие президентът Ердоган говори пред представители на неправителствени организации.

Турският президент използва метафората, че нощта е най-тъмна именно преди изгрева и припомни, че всички, които през последния век са копаели гроба на Турция, в края на краищата са претърпявали поражение, пише БГНЕС.

„И в момента сме подложени на подобни операции. Опитват се да поставят страната ни на колене. Смятат, че могат да разклатят икономиката ни като използват [валутния] курс като оръжие. Вярват си, че могат да ни заплашват със санкции… Изобщо не зачитат националната ни чест, нито междудържавните споразумения, правилата на Световната търговска организация, международното право или дипломатическите норми и от [разстояние] 10 хиляди километра се опитват да ни дават нареждания. Използват като оръжие срещу нас кредитните агенции, на които дърпат конците. Е, удариха ни и какво [последва] от това. Нищо“, използва силни думи турският държавен глава.

Ердоган отправи специално предупреждение към бизнеса да не се поддава на паниката да се обръщат турските лири в чужда валута.

„Не тичайте към банките, за да купувате [чужда] валута. Ще сбъркате ако поемете по този път. Добре знаете, че не само от нас зависи да крепим страната. Това е задача и на индустриалците, задача е и на търговците. Искам да знаете, че в противен случай ще се наложи да приложим план Б, план В“, добави турският президент без обаче да влиза в повече конкретика.

Чавушоглу: Турция направи достатъчно, за да подобри отношенията си със САЩ

“Турция направи достатъчно, за да подобри отношенията си със САЩ, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу”, цитиран от Ройтерс”, пише БТА.

Той посочи, че Вашингтон е действал против техния алианс по отношение на въпроси, свързани със сигурността.

Чавушоглу държа реч пред посланици в Анкара. Той каза също така, че САЩ трябва да научат, че няма да постигнат никакъв резултат, като заплашват Турция.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.