Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган: В рамките на годината ще бъдат построени 319 000 домове за пострадалите от земетресението

Ердоган: В рамките на годината ще бъдат построени 319 000 домове за пострадалите от земетресението

Властите в Турция планират да предадат на пострадалото от земетресенията на 6 февруари население 319 000 новопостроени жилища, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на обръщение пред парламента, излъчвано от телевизионните канали, предаде БТА, позовавайки се на ТАСС.

„Ние обещахме в рамките на годината отново да построим разрушените градове. Скоро ще завършим оценката на щетите. В течение на годината планираме да предадем на 319 000 домове на законните им обитатели, а ще построим общо 650 000“, посочи той.

Президентът добави, че новите сгради ще имат височина от 3 и 4 етажа и ще бъдат построени в съответствие с изискванията за земетръсна устойчивост.

„Преместихме повече от три милиона граждани от района на земетресението. Отворихме за тях хотели, къщи за гости и празни домове. За 2,4 млн. души, останали в зоната на бедствието, сме разположили 433 000 палатки и сме им предоставили 100 000 контейнерни къщи“, каза той.

Земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер разтърсиха окръг Кахраманмараш в Югоизточна Турция на 6 февруари. Земетресенията, последвани от хиляди вторични трусове, бяха усетени в 11 турски окръга и в съседните държави, от които най-силно засегната беше Сирия. ООН прогнозира, че щетите от бедствието могат да достигнат 100 млрд. долара. В Турция загинаха повече от 48 000 души.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.