Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»ЕС: Атина и Скопие написаха днес нова страница за общо ни бъдеще в ЕС

ЕС: Атина и Скопие написаха днес нова страница за общо ни бъдеще в ЕС

Гръцкият парламент ратифицира днес Преспанското споразумение между Атина и Скопие, съобщава агенция АНА-МПА.

За споразумението гласуваха 153 депутати от 300-членния гръцки парламент. Против бяха 146, а един се въздържа, пише БТА.

Със споразумението, подписано на 17 юни край граничното Преспанско езеро между двете страни, се решава многогодишният спор между Гърция и Република Македония за името на северната гръцка съседка. По силата на споразумението Скопие ще промени името си на Република Северна Македония, като съответните конституционни промени в страната бяха приети от македонския парламент по-рано този месец. Двете страни уреждат също така споровете си за историческото наследство на Македония, а Скопие се отказва за в бъдеще да издига иредентистки претенции към Гърция.

От своя страна Гърция се ангажира да престане да блокира членството на Скопие в Европейския съюз и НАТО.

След вота в парламента гръцкият премиер Алексис Ципрас написа в Туитър: „Днес е един исторически ден. Гърция защитава една важна част от историята си, от наследството на древната гръцка Македония. Днес пишем една нова страница за Балканите. Омразата на национализмите, разприте и конфликтите отстъпват място на дружбата, на мира и на сътрудничеството. Ципрас подчертава още, че „следващите поколения ще дължат благодарност на депутатите, които смело и дръзко поставиха основите на едно бъдеще на мир, солидарност и хармонично съжителство между двата народа (…) Северна Македония, която беше родена днес, ще бъде една приятелска страна. Съюзник и съратник на Гърция в усилията й (в полза на) сигурността, стабилността и съвместното развитие на региона“.

По време на дебатите, както и в месеците след подписването на договора, гръцката опозиция го атакува с аргумента, че отстъпва „македонската идентичност и език“, а националистическите кръгове се противопоставиха изобщо на включването на наименованието „Македония“ в името на гръцката съседка.

Веднага след гласуването лидерът на най-голямата опозиционна партия Кириакос Мицотакис заяви, че ще се бори с всички сили за смекчаването на „негативните последствия“, които „е сигурно, че ще възникнат от това проблематично споразумение“, съобщава „Катимерини“.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.