Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»ЕС изключи възможността за отваряне на нова глава в преговорите за присъединяване на Турция

ЕС изключи възможността за отваряне на нова глава в преговорите за присъединяване на Турция

Европейският съюз отхвърли вчера възможността за отваряне на нова глава в преговорите за присъединяване на Турция, съобщи „Франс прес“.

„Напрежението в Егейско море не спомага за добросъседски отношения и навреди на сигурността и стабилността в региона“, се посочва в последния оценъчен доклад на ЕК за страните кандидатки за членство.

„Турция е страна кандидат, важен партньор за ЕС и ключов играч, но не е дошъл моментът за отварянето на нова глава в преговорите“, обясни ръководителката на евродипломацията Федерика Могерини, представяйки доклада в Страсбург, където Европейският парламент се събра на пленарна сесия.

„Нашият анализ показва, че страната продължава да се отдалечава с големи крачки от ЕС, по-конкретно в областта на върховенството на закона и основните права“, допълни австрийският еврокомисар Йоханес Хан, отговарящ за политиката за европейска интеграция.

Турският вицепремиер Бекир Боздаг увери вечерта, че „за Турция е цел да стане пълноправен член на ЕС“. „Нямаме намерение да се отказваме“, каза Боздаг, който е и говорител на правителството.

Преговорите с Анкара започнаха на 3 октомври 2005 г., но от години буксуват. Досега са отворени 16 от 33 глави. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.