Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»ЕС не вижда напредък по проблемите с Турция в Източното Средиземноморие

ЕС не вижда напредък по проблемите с Турция в Източното Средиземноморие

„От октомври установихме, че няма положително развитие на отношенията ни с Турция по повод нейните действия в Източното Средиземноморие“, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Смятам, че играта на котка и мишка с Турция трябва да спре. През октомври, след интензивна и стратегическа размяна на мнения на най-високо равнище, ние дадохме положителни идеи, тоест, подадохме й ръка. Но равносметката в началото на октомври не е позитивна. Ние установихме, че едностранните действия все още са факт, както и че продължават враждебните послания и реторика“, добави той.

Мишел посочи още, че въпросът ще бъде разгледан на срещата на европейските лидери другата седмица и ако ситуацията не се промени, на масата са всички варианти за действие от страна на ЕС.

В началото на ноември Съветът удължи с още една година наложените санкции срещу Турция. На този етап те са срещу двама турски граждани, на които е забранено да пътуват в ЕС, а активите им в Общността са замразени. БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.