Home»ИКОНОМИКА»ЕС РЕЖЕ ФИНАНСОВИТЕ ПОМОЩИ ЗА ТУРЦИЯ, ЗАРАДИ ОТДАЛЕЧАВАНЕ ОТ ДЕМОКРАЦИЯТА

ЕС РЕЖЕ ФИНАНСОВИТЕ ПОМОЩИ ЗА ТУРЦИЯ, ЗАРАДИ ОТДАЛЕЧАВАНЕ ОТ ДЕМОКРАЦИЯТА

Европейският съюз ще редуцира 40 на сто от предвидените за Турция финансови помощи. Причината е отдалечаване от демокрацията, неспазването на човешките права и принципите на правовата държава. Това съобщава турската редакция на Дойче веле в статия, озаглавена „ЕС обвърза финансовите помощи със спазването на демокрацията“, с автор Каяхан Караджа.

Отношенията между Турция и ЕС текат изключително мудно. В Европа реакциите срещу нарушаването на правата от страна на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция се увеличават. Затова европейските държави този път решиха да поставят на дневен ред ограничаването на финансовите помощи за Турция. В рамките на предприсъединителния период 2014-2020 ЕС е предвидил за Турция 4 милиарда 453 милиона евро. За 2018-а от тази сума ще бъдат орязани близо 253 милиона евро. А като мотив затова се изтъква, че Турция „изостава“ по отношение на демокрацията, спазването на човешките права и принципите на правовата държава.

От тази година, ако в Турция в споменатите области не се наблюдава положителен напредък, ЕС ще ореже по 253 милиона евро и през следващите години – 2019-а и 2020-а. При това положение от предвидения за периода 2014-2020 бюджет за Турция ще бъдат орязани около 750 милиона евро.

Новината беше съобщена от еврокомисаря по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан, който обяви, че за 2018 г. ще бъдат орязани около 40 процента от предвидените помощи. Хан акцентира върху факта, че Турция изостава по отношение на демокрацията и човешките права и, че страната се отдалечава от Европа.

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.