Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»ЕСПЧ осъди Турция за арестите на съдии след опита за преврат

ЕСПЧ осъди Турция за арестите на съдии след опита за преврат

Европейският съд по правата на човека постанови, че Турция е действала незаконно, като е арестувала над 400 съдии и прокурори след неуспешния опит за преврат през 2016 г. срещу президента Реджеп Тайип Ердоган.

В отговор на жалба, подадена от 427 души, които по това време са били членове на турската съдебна система, а след това са били арестувани, съдът заяви, че задържането им е било белязано от „незаконосъобразност“ и осъди Анкара да плати обезщетение на всеки жалбоподател.

Изминаха пет години, откакто Реджеп Тайип Ердоган успя да преодолее опита за преврат в Турция на 15 юли 2016 г., за кйто той обвини живеещият в изгнание проповедник Фетхулах Гюлен.

След опита за преврат, при управление в извънредна ситуация, Ердоган започна най-широката чистка в турската политическа история. Десетки хиляди хора – военни служители, съдии, прокурори, бюрократи, учени – бяха изгонени от работата си без причина и заменени от неопитни лоялисти на партията. Журналисти, автори и членове на гражданското общество бяха изпратени в затвора без никаква перспектива за освобождаване. Политиците, включително неговите съперници, вече бяха затворени.

През тези пет години Ердоган нарече всеки, който се изправи на пътя му, терорист или чуждестранен агент. Изтезанията и малтретирането в полицейския арест станаха обичайни неща. Той също така използва възможността на управление при извънредни обстоятелства, за да изключи критичните гласове в медиите.

БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.