Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Евродепутат: Няма повод да се отпускат още средства за сирийските бежанци в Турция

Евродепутат: Няма повод да се отпускат още средства за сирийските бежанци в Турция

Европейският съюз сам е подтикнал турския президент Реджеп Ердоган към подобно поведение с бежанците. Тази теза застъпи евродепутатът от Германия Сергей Лагодински, председател на делегацията на съвместната парламентарна комисия Европейски съюз – Турция, в предаването „Преди всички“ по БНР.

Причината той вижда в липсата на европейска стратегия за прием и разпределение на мигрантите. Според Лагодински, в момента Ердоган определено се нуждае от Европейския съюз, а общността няма повод да отпуска още средства за сирийските бежанци в Турция.

Какво цели Реджеп Ердоган?

„Според мен той се опитва да въвлече Европейския съюз в повече конфронтация и военен ангажимент в Идлиб. Знаете, че в полза на такова действие има аргументи – общността отсъстваше твърде дълго време като политически играч в Сирия. Но не се прави така – не можеш да въвличаш някого в подобно геополитическо поведение, като го изнудваш“, коментира Сергей Лагодински пред БНР.

Ердоган се нуждае от Европейския съюз, защото е под натиск – икономически и политически, смята Лагодински.

„Той има няколко проекта, за които иска ЕС да е по-склонен да сътрудничи – например за митническия съюз. Трябва му и подкрепа за подслона на бежанците на негова земя. Според мен неговата геополитическа амбиция претърпя неуспех – виждате, че бе третиран неособено добре от руснаците, с които се надяваше да работи. Така че той има проблеми на юг и на изток. А ЕС на практика е единственият партньор, с който той може да има цивилизовано партньорство и цивилизовани отношения“, изтъкна евродепутатът.

Ще бъде ли Европейският съюз принуден да даде на Ердоган още пари и сега?

„Не виждам огромна необходимост това да се прави. Ако повече мигранти пристигат в Турция заради положението в Идлиб, тогава ще трябва да разискваме евентуална нова финансова ситуация. Но би трябвало да е пределно ясно, че тези пари ще преминават през агенции и неправителствени организации, а не през турското правителство“.

Евродепутатът Сергей Лагодински заяви още, че първата стъпка е на „коалицията на желаещите“, а впоследствие действията трябва да се разширят извън непълнолетните мигранти, защото има и пълнолетни, които живеят в ужасни условия.

„Трябва да направим това на няколко нива – първо, да спрем плащането на „откуп“ и изнудването чрез пращане на мигранти по границата, след това да решим положението на хората по границата и трето, да създадем хуманитарен коридор от Идлиб. Четвърто, трябва да оказваме натиск върху сирийския режим и Русия, за да спрат нечовешките и понякога криминални бомбардировки по цивилни цели в Идлиб“, допълни Лагодински.

„Не трябва да определяме мирни хора и хора в нужда като „опасни“. Това е хуманитарна ситуация, става дума за хора под атака. Според нас, трябва да има центрове, където тези хора да бъдат регистрирани, имената им да бъдат вкарани в база данни, която да е на разположение на цяла Европа, а също така там трябва да се прави и скрининг за сигурността. Такива центрове липсват в момента, а трябва да ги има на външните граници на ЕС. За това обаче ни е необходима обща стратегия за даване на убежище, каквато в момента нямаме, защото страните членки не могат да постигнат съгласие. След това би трябвало да дойде въпросът как тези хора да бъдат разпределени в различните страни, така че държави като България и Гърция да не бъдат наводнени от мигранти.“

„Нищо няма да намери решението си, ако се описва като вдъхващ страх сценарий, защото точно това иска президентът Ердоган. Той иска ние да се плашим от тази ситуация, тъй като не сме подготвени да реагираме и това му дава възможност да използва определени лостове срещу нас. И ние не трябва да му позволяваме да го прави“, изтъкна Сергей Лагодински.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.