Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Евродепутати укоряват България за слабости при върховенството на закона

Евродепутати укоряват България за слабости при върховенството на закона

Европейският парламент засили разгорещeните дебати срещу България, когато депутатите обсъдиха резолюция, която подчертава недостатъците на най-бедния член на ЕС при зачитането на върховенството на закона, борбата с ендемичната корупция и подкрепата за свободата на медиите, коментира Ройтерс.

По-късно тази седмица се очаква гласуване на резолюцията, която отправя предизвикателство към управлението на премиера Бойко Борисов след почти три месеца протести срещу корупцията в България, които търсят неговата оставка.

Хиляди българи се събират ежедневно от юли, обвинявайки премиера Борисов, че е подкопал демократичните правила и е позволил корупционни практики, които подкрепят олигарси и бизнеси, близки до дясноцентристката му партия ГЕРБ.

В разгорещен дебат депутатите от семейството на социалистическата партия, както и Зелените и либералите заклеймиха правителството на България за отстъпление от демократичните ценности и злоупотребата с еврофондовете.

Евродепутатите от дясноцентристката група ЕНП, към която принадлежи партията на Борисов, защитиха Борисов като проевропейски лидер.

България се класира като най-корумпираната държава-членка на блока според индекса на Transparency International. Страната отстъпи до 111-а позиция по отношение на свободата на медиите от 51-ва през 2007 г., когато се присъедини към ЕС, отчитат Репортери без граници.

„Българските граждани ще се справят със своето правителство, но ние трябва да спрем да храним вампирите, които изсмукват жизнената кръв от тези прекрасни хора“, каза Клеър Дейли от групата на Европейската обединена левица-Северна зелена левица.

Председателят на ЕНП Манфред Вебер каза, че протестите показват, че демокрацията работи в България. Борисов отказа да се оттегли и в понеделник Вебер каза, че протестиращите могат да си кажат думата на изборите, насрочени за следващия март.

Резолюцията на Европейския парламент, която критикува България за недостатъци в зачитането на върховенството на закона, няма да има практически последици, освен политически затруднения за Борисов. Но това също би било сигнал, че Брюксел не си затваря очите.

За разлика от Унгария и Полша, България успя да избегне официални действия на ЕС за проверка дали се спазва върховенството на закона, като обеща промени и създаде органи, които да се борят с подкупите и да реформират съдебната система, като същевременно се мотае с постигането на резултати.

Миналата седмица в първия си доклад за върховенството на закона в ЕС Европейската комисия, с по-мек тон, разкритикува недостатъците на България по отношение на независимостта на съдилищата и липсата на висши служители, затворени по обвинения в корупция.

По време на изказването си в понеделник, върховният представител на ЕС за демокрацията, комисар Вера Йоурова заяви, че Европейската комисия ще продължи да наблюдава България, докато не види осезаеми резултати в борбата с корупцията и извършване на основен ремонт на съдебната система.

„Все още има недовършена работа. И ние искаме да видим работата свършена”, каза тя. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.