Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Европейските лидери обсъждат санкции срещу Беларус и отношенията с Русия и Турция

Европейските лидери обсъждат санкции срещу Беларус и отношенията с Русия и Турция

Санкциите срещу конкретни икономически сектори в Беларус, отношенията с Русия и Турция и възстановяването от пандемията с Covid-19 ще бъдат основните теми, които европейските лидери ще разискват на срещата си в Брюксел.

Срещата на върха на ЕС ще започне с размяна на мнения с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за предизвикателствата в глобален мащаб. След това те ще обсъдят развоя на ваксинационната кампания срещу Covid-19 в ЕС, както и задействането на дигиталния сертификат за улесняване на свободното движение в Общността. Същевременно те ще обсъдят опасностите от мутациите на коронавируса, както и подготовката за бъдещите кризи.

Държавните и правителствени ръководители ще одобрят целенасочени санкции срещу определени икономически сектори в Беларус, които по-късно ще бъдат подробно разработени от Съвета на ЕС.

Останалите теми на тяхното внимание днес ще бъдат също отношенията с Русия и Турция, миграцията и нейните маршрути, за да се облекчи натиска върху външните граници на ЕС.

В четвъртък те ще обсъдят плана за възстановяване от пандемията, а към края на срещата към тях ще се присъединят президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард и на Еврогрупата Паскал Донъхоу.

Президенът Румен Радев ще представя България на заседанието на Европейския съвет.

Източник: БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.