Home»АКТУАЛНО»Фотогалерия: Едно хоби, което учи на търпение

Фотогалерия: Едно хоби, което учи на търпение

Стендовият моделизъм е преди всичко едно хоби, което дава на човек свобода да изрази себе си като прави модел, който не се движи, не лети, но е точно копие на истински модел. Това хоби със сигурност учи на търпение.

Така описват стендовия моделизъм хората, които са избрали да се занимават с него – да изработват мащабно умалени модели. Част от тях показват своите модели във ВТУ „Тодор Каблешков“, където клуб „Стендов Моделизъм България“ организира Тринадесета открита изложба-конкурс за стендови модели.

Тук могат да се видят статични модели на транспортна техника, на военна – има танкове, самолети, изтребители… Тук бяха поканени моделисти, симпатизанти на хобито и просто ентусиасти да участват със свои модели.

„Целта ни е да съберем повече хора, да запалим повече хора за хобито“, каза Веселин Найденов зам.-председател на клуба и добави, че идват и много от техните приятели извън България. Миналата година моделите са били към 250, а тази година Найденов е уверен, че ще ги надминат. Имат основни категории – авиация, бронетехника в различни мащаби, но всяка година има и специална тема – основна за изложбата. Сега тя е Виетнамската война, макар да няма конкретен повод, за да я изберат. „Но като машини, участвали от двете страни – те са много интересни, иновативни за времето си. Имат и интересни камуфлажи, затова и избрахме темата да бъде Виетнам“, отбеляза зам.-председателят на клуб „Стендов Моделизъм България“.

Имат и редовни теми – балканска техника и българска техника. Веселин Найденов разказа, че доста хора са запалени по българските самолети, затова има и немалко модели на тях – и военни, и цивилни. Така тук може да се видят прекрасни модели МиГ 29 и Су 25, които са на въоръжение и в момента в армията ни.

Трудно е да се каже колко са българите, за които са избрали изработването на умалени съществуващи (или не) машини. Найденов отбеляза, че много са тези, които правят в къщи, но с течение на годините все повече хора се запалват и имат желание да се занимават с него.

Веселин Найденов също прави модели в по-малки мащаби. Той е инженер и за него е интересен всякакъв вид машина, независимо дали е самолет, автомобил, влак. „Интересно ми е да ги сглобявам“, не крие той, но не му е лесно да посочи най-трудния модел, който е правел. „Правел съм модели на какво ли не – от подводници до космически кораби. Може би най-трудният ми модел беше една диорама на къща, ударена от бомба“, все пак пресметна мъжът. Диорами или представяне на някаква сцени например, с машини, със сгради и т. н. също има на изложбата.

От близо 10 години със стендов моделизъм се занимава Александър Крантев. „Като дете винаги съм искал това да правя. За съжаление нямах възможност като дете, но сега имам и наваксвам“, каза той с усмивка. Да прави умалени модели е неговото хоби, защото обича да прави неща с ръцете си и обича да ги изпипва. Всеки модел отнема различно време – един може да се направи например за един следобед, но друг може да отнеме година или повече. Като семеен човек с две деца, той прави моделите сутрин рано и късно вечер когато всички спят. Александър Крантев сподели и че правенето на умалени модели е малко като медитация. Всеки проект, с който се е захванал има своите предизвикателства, които са различни тази година. Например, за него най-трудното нещо, което е правил, е било една кола. Това му отнема около 5 месеца.

„Това хоби със сигурност учи на търпение. Ако нямаш търпение да се занимаваш с това, хобито не е за тебе най-общо казано. Със сигурност имаш нужда от търпение, но човек се учи и възпитава това качество в себе си“, подчерта още Александър Крантев.

Фотогалерия:

Копия на истински модели на транспортна и военна техника.

Копия на истински модели на транспортна и военна техника.
Копия на истински модели на транспортна и военна техника.
Копия на истински модели на транспортна и военна техника.
Копия на истински модели на транспортна и военна техника.

 

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.