Home»АНАЛИЗИ»Френски философ посвети новата си книга на „Академици за мир“ в Турция

Френски философ посвети новата си книга на „Академици за мир“ в Турция

Новата книга на френския философ марксист Етиен Балибар е озаглавена „Свободно слово“ (Libre Parole), в която авторът поставя акцент върху свободата на изразяване.

В книгата са събрани три статии на Етиен Балибар, написани в различни стилове по различно време и при различни обстоятелства. Публикуването на статиите в отделна книга е продиктувано от необходимостта в съвремието ни отново да се даде насока на споровете за свободата на словото и начинът на разговаряне в днешно време.

Първата статия в книгата е озаглавена „Демокрация и свобода по време на насилие“, която е прочетена от френския философ на конференция на тема „Хрант Динк, човешките права и свободата на изразяване“, проведена през януари 2018 г.

Вторият текст носи заглавието „Свободата на словото и скверността“, която е набор от тезите на автора, изложени през 2015 г. по повод нападението на членове на ИДИЛ срещу журналисти от френското сатирично списание „Шарли Ебдо“, заради публикувани карикатури на ислямския Пророк.

Третият текст „Семинар“ е инспириран от семинар на философа през 2013 г., който година по-късно е разширен съгласно разбирането на Мишел Фуко за пархесия, с други думи, за смелото изговаряне на истината.

Етиен Балибар изтъква, че целта му е темата за свободата на словото, която според него е необходимо да се обоснове с фундаментите на философията, трябва отново да се отвори за дискусия, като се проблематизира по нов начин.

Балибар, който цели да инициира разговор за съвременното състояние и фурнкция на свободното слово, което според него е по-наложително отвсякога, посвещава новата си книга на „Академици за мир“ в Турция с думите:

„Посвещава се на на всички наши колеги и приятели в турските университети, които в знак на солидарност, изпълнена с възхита, тревога и емоции подписаха декларацията „Няма да бъдем съучастници в това престъпление“, инициирана от „Академици за мир“. Сега те са отстранени от длъжност, отнето им е правото да пътуват в чужбина и биват преследвани и съдени за „терористична пропаганда“ и „обида към турската нация“, в резултат на което се иска те да лежат дълги години в затвора.“

Обзорнюз припомня, че в началото на януари 2016 г. група турски учени подписаха декларацията „Няма да бъдем съучастници в това престъпление“ , инициирана от организацията „Академици за мир“. От стартирането на подписката до приключването й на 20 януари 2016 г. тя е подкрепена от 2212 учени и входирана в деловодството на турския меджлис. Основният призив на декларацията е за прекратяването на насилието и извънредното положение в кюрдските региони.

Процесът на политическо преследване и съдебно разследване срещу подписалите декларацията учени съвсем ясно показва под какъв натиск се намират онези, чиито виждания и мнение се различават от тези на официалната власт. Източник: Gazetekarinca.com

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.