Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»ГДБОП: Хакерът е софиянец на 20 години

ГДБОП: Хакерът е софиянец на 20 години

„Имаме заподозрян за хакерските атаки. Той беше задържан вчера следобед. Той работи като служител на компания за киберсигурност. В рамките на служебните си задължения тества уязвимости на различни компании с цел да се предотвратят такива атаки”. Това съобщи Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност” към ГДБОП.

„В момента имаме образувано досъдебно производство, след като вчера в ранния следобед беше задържан заподозрян за атаките. Бяха проведени процесуално-следствени действия на адресите на компанията, в която работи, както и в дома му в София, откъдето бяха иззети множество устройства и носители на информация. Тази нощ бяха правени съответни експертизи, съвсем първоначални, които сочат, че лицето е съпричастно към тази престъпна дейност”, допълни Колев.

„Предстои много работа, разследването е в съвсем начален етап от вчера на обяд, така че към момента не можем да кажем дали заподозреният е виновен, дали е само той или има и съучастници, трябва да се работи още много активно.

Задържаният е млад човек, който работи в компания за киберсигурност, задачата му в компанията е била да тества уязвимости на информационни компютърни мрежи и системи, така че това, което той е вършил, е близко до това, което е извършил в нарушение на закона. Тествал е системите – такъв е профила на компанията, в която работи, с цел да се предотврати риска от хакерски атаки. Точно така се размива разликата между „белия” и „черния” хакер, и всъщност е извършвал и действия, които не са провомерни, и с които е придобивал информация, за която не е имал разрешение. В различни етапи от живота си хакерът е бил и бял, и черен, и продължава да бъде така.”

Мъжът е на 20 години, от град София. Повече подробности, обаче, не могат да бъдат оповестени заради разследването, съобщи Колев. „Стигнахме до него с работа – всеки, който прави нещо, оставя следи, въпросът е да ги откриеш и използваш”.

На въпрос дали мъжът е бил изненадан, когато е бил задържан на работното му място, Колев съобщи, че арестуваният не е бил изненадан и е осъзнавал какво е извършил, и това злодеяние не му е за първи път.

Цяла нощ се извършват експертизи, защото всичко е тежко криптирано, и се изисква много сериозна работа, за да се стигне до определени доказателства, допълни Колев.

Тези писма, които се изпращат до медиите, е възможно да са от други хакери, които се опитват да поемат отговорност за атаката, без да са я направили. Колев квалифицира писмата като „поемане на отговорност, която няма как да се припише на всички”, и че „много хора ще започнат а изпращат такива писма”.

Хора с определени познания и то професионалисти в сферата е съвсем нормално да се опитват да проникват, да установяват уязвимости и да ги поправят- Въпросът е как използват информацията след това. „Всяка система трябва да бъде усъвършенствана всеки ден; и ако това не се прави, то ние сме изостанали”, допълни Колев.

Атаката е направена в България през вход за една от електронните услуги на НАП, допълни Колев. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.