Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Генералният секретар на ООН осъди расизма и ксенофобията

Генералният секретар на ООН осъди расизма и ксенофобията

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди расизма и ксенофобията след насилието в американския щат Вирджиния, предаде “Ройтерс”, цитиран от БТА.
„Расизмът, ксенофобията, антисемитизмът, ислямофобията тровят обществата ни. Длъжни сме да им се противопоставяме, винаги и навсякъде“, заяви в Туитър Гутериш след насилието между крайнодесни и леви групи, избухнало в събота в град Шарлотсвил по време на проява на поддръжници на идеята за превъзходство на бялата раса.
В понеделник ООН осъди насилието в Шарлотсвил и изказа съболезнования на семейството на загиналата при него жена. Във връзка с трагичните събития говорителят на генералния секретар Фархан Хак заяви, че в съвременното общество няма място за насилствени прояви на расизъм, антисемитизъм, ксенофобия и дискриминация, припомня ТАСС.
Тръмп за насилието в Шарлътсвил: И двете страни имат вина
Американският президент Доналд Тръмп защити първоначалната си, доста спорна реакция на насилието в град Шарлотсвил в събота, като отбеляза, че вина за него имат „и двете страни“, предадоха световните агенции.
В напрегнат разговор с журналисти от Тръмп тауър в Ню Йорк президентът обясни първоначалните си коментари с липсата на достатъчно информация. „Когато правя изявление, държа да съм точен. Искам да познавам фактите, каза той, разяснявайки защо е чакал до понеделник, за да осъди раситкото насилие в градчето във Вирджиния.
Подложен на кръстосан журналистически огън обаче Тръмп след това оправда първата си реакция. “Гледах много внимателно, много по-внимателно от повечето хора. От едната страна имаше група много агресивни хора, но и хората от другата страна бяха много агресивни. Никой не желае да каже това”, заяви Тръмп. Той припомни, че в първоначалната демонстрация са участвали хора, които просто искали да протестират срещу премахването на статуя на генерала от армията на Конфедерацията при Гражданската война Робърт Лий, а не привърженици на идеята за превъзходството на белите. “Те тръгнаха едни към други с тояги, беше страшно, ужасяващо”, добави президентът. “Осъдих неонацистите, но не всички там бяха неонацисти или бели расисти”, каза той.
Тръмп защити своя главен стратег Стив Банън, определяйки го като „свестен човек, а не расист“. Обичам Банън, той е приятел, каза президентът, като подчерта, че той е дошъл късно в екипа му и остави във въздуха да се носят съмнения за бъдещето му. “Ще видим какво ще стане с Банън”, добави той.
В. „Ню Йорк таймс“ писа вчера, че медийният магнат Рупърт Мърдок наскоро е посъветвал Тръмп да уволни Банън – изразител на американската алтернативна десница. Според вестника на вечеря в Белия дом в началото на август основателят на „Фокс нюз“ Мърдок препоръчал на президента да се отърве от бившия собственик на сайта „Брайтбарт“, който го превърнал в платформа на американската крайна десница, преименувана на „алтернативна десница“.
На този фон снощи на Пето авеню, близо до Тръмп Тауър в Ню Йорк, няколкостотин души протестираха против расизма.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.