Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Германски вестник: Проектът „Северен поток 2“ засилва влиянието на Русия в Европа

Германски вестник: Проектът „Северен поток 2“ засилва влиянието на Русия в Европа

Проектът за газопровода „Северен проект 2“ е средство Русия да засили влиянието си в Европа чрез по-голям контрол върху доставките на енергия, заявява в редакционна статия днес германският консервативен в. „Велт“, цитиран от ДПА.

„А сега Берлин използва лост да прокара проект, който разделя Европа – „Северен поток 2“.

Германия и Русия ще излязат победители от този проект, докато губещи ще са Полша, Украйна и всички онези страни в Европа, които изказаха опасения за сигурността и поискаха да се обуздае, вместо да се насърчава руското желание за агресия.

„Северен поток 2″ ще превърне Германия в основния дистрибутор на руски природен газ в Европа. Това е смислено от икономическа гледна точка, но политическият негативен ефект ще е значителен: Москва ще увеличи мощта си, докато недоверието на централно- и източноевропейците към Германия ще нарасне“, посочва вестникът, цитиран от БТА.

Друг германски всекидневник, „Райн Некар Цайтунг“, се пита доколко благоразумно от страна на Берлин е преследването на спорния проект за газопровода „Северен поток 2“ в момент, когато Русия показва мускули.

Много е хубаво, че германско-френските отношения бяха изгладени (с компромиса за регулирането на газопровода „Северен поток 2“).

Защо обаче този газов проект се лансира точно сега, от което ще спечели най-вече Русия, страна, която току-що заяви, че иска да увеличи ядрения си арсенал и разполага с ракети, които могат да достигнат безпроблемно Германия, центъра на ЕС, пише редакционният екип.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.