Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Гласът на журналист от турските затвори! 54% от бъбреците отказали, отслабнал с 30 кг

Гласът на журналист от турските затвори! 54% от бъбреците отказали, отслабнал с 30 кг

Журналистът Тунчер Четинкая е отслабнал с 30 кг поради системните мъчения в турските затвори и не може да използва 54% от бъбреците си. Това става ясно от постинг в Туитър на страницата „Mağduriyetler TR“ от страна на дъщеря му Рахиме Гюл Четинкая. Тунчер Четинкая има 22-годишен журналистически опит и е награждаван нееднократно за своя професионализъм. Четинкая е журналист във в. “Заман“, който бе закрит с президентски декрет след опита за преврат миналата година. Това се случва „благодарение“ на наложеното извънредно положение в Турция. В момента над 200 журналисти се намират в затворите, а за над 100 журналисти, които са избягали от страната, има издадени заповеди за арестуване от режима на президента Реджеп Тайип Ердоган. Обвинението срещу всички е в тероризъм, членство в терористични организации или национално предателство.

Рахиме Гюл споделя, че баща й, журналистът Тунчер Четинкая, е бил арестуван на 23 юли 2016 г. в град Аксарай от страна на 8 цивилни полицаи. В следващите 4 дни не са имали никаква информация за него. Рахиме Гюл изтъква, че към края на четвъртия ден са докарали баща й в полицията в Анталия.

„Баща ми Тунчер Четинкая има полицистично бъбречно заболяване (генетично заболяване – б.р.), което все още няма лечение. Поради тази болест баща ми загуби всички членове на семейството си. Има и диагностицирани болести като високо кръвно налягане, растеж на простатата, цервикален гръбначен стълб и щитовидната жлеза“, казва Рахиме Гюл Четинкая.

Първите 3,5 месеца в затвора не са давани лекарствата на журналиста

Тя разказва, че баща й трябва да използва значително лекарства, но първите 3,5 месеца в затвора не са му давани лекарствата и не е бил прегледан от лекар. По нейните думи бъбречното заболяване на журналиста напредва. „Баща ми всяка седмица пише молби до управата на затвора, но остават без резултат. Има несериозно отношение на затвора (ръководство) към диетичното хранене, което директно рефлектира върху високото кръвно налягане. Кръвното налягане трябва много често да се следи, но след 7 месеца бе разрешено да получи апарат за кръвно. Баща ми бе опериран на 17 януари 2016 г. в гръбначния стълб. При нормални условия всеки задържан има придружител, но на нас не ни бе разрешено. Даже не можахме да видим баща ми“, казва Рахиме Гюл.

Държан е 8 часа гол до кръста и жестоко измъчван

Тя споделя и изтезанията, които са били прилагани на баща й, като освен наложения психологически натиск журналистът е държан 8 часа гол до кръста и жестоко измъчван и е бил подложен на лошото отношение на военните. По време на мъченията на журналиста Четинкая не са били давани вода и храна. „Разбрахме, че след мъченията баща ми е бил влачен с белезници в ръка до затвора. И вие ще се съгласите, че това е унизително за един човек. Баща ми от 14 месеца е задържан. Лекарските доклади показват, че 54% от бъбреците си не може да ги използва и кистите на бъбреците са се увеличили над 3 мм. Баща ми през седмица трябва да бъде прегледан. В затвора тези прегледи не се правят. Искаме баща ми веднага да бъде освободен. Не искаме да загубим баща ми. Моля ви, чуйте този глас“, посочва Рахиме Гюл Четинкая.

Поради липса на командири, не водят баща ми на преглед при лекар

Тя разказва, че преди една седмица е отишла в затвора да види баща си, но той едвам е стоял на крака. Болестта на журналиста напредва, но ръководството на затвора бездейства.

Рахиме Гюл Четинкая подчертава, че баща й Тунчер Четинкая не се е занимавал с нищо друго освен с журналистика. „Каква съвест трябва да имаш, за да не видиш насилието, не мога да разбера. Нашата надежда е баща ми да бъде освободен. Вчера отидох на свиждане, но нямаше развитие по въпроса. Поради липса на командири, не водят баща ми на преглед при лекар. Това казаха на него от затвора, за съжаление“, казва Рахиме Гюл.

Международната федерация на журналистите (IFJ) и Европейската федерация на журналистите (EFJ) още през месец юни изразиха безпокойство за здравословното състояние на журналиста Тунчер Четинкая. С общ призив двете организации бяха призовали турските власти да предприемат мерки за лечението на журналиста, който е заложник в затвор.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.