Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Годишната инфлация в Турция през август се покачи до 58,94 процента

Годишната инфлация в Турция през август се покачи до 58,94 процента

Годишната инфлация в Турция през август достигна 58,94 процента, увеличавайки се от 47,8 процента през юли, съобщи Анадолската агенция, позовавайки се на официални данни. Проучване на агенцията прогнозираше годишният индекс на потребителските цени да нарасне до 56,37 процента.

Сред основните групи с най-голямо годишно увеличение на цените са „хотели, кафенета и ресторанти“ – с 89,31 процента, докато при жилищата има най-малко повишаване на цените – 24,97 процента.

На месечна база индексът на потребителските цени в Турция се е увеличил с 9,09 процента през август, което е по-малко от 9,49-процентното увеличение през юли.

През юли Турският статистически институт отчете инфлация на годишна база от 47,8 на сто, което е увеличение спрямо юни, когато в страната бе регистрирана инфлация от 38,21 процента, най-ниската стойност за година и половина. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.