Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Горивата в България са сред най-евтините на Балканите

Горивата в България са сред най-евтините на Балканите

Най-разпространените горива – евродизелът и бензин Н95 – в България са сред най-евтините в страните от Югоизточна Европа. Това показа справка на екип на БГНЕС, при която са съпоставени средните цени “на дребно” по бензиностанциите в 11 страни от региона.

Анализът на пазара на горивата в региона показва, поне на този етап, че българските шофьори далеч не плащат най-скъп масов бензин и дизел. Най-скъп е бензинът в Гърция – 1,53 евро за литър. Следван от Албания – с 1,30 евро за литър, и Хърватия – с почти 1,28 евро за литър. България е на осма позиция от 11 страни със средна цена от 1,02 евро за литър, като в Македония и Румъния цената на бензин Н95 е по-евтина само с два-три евроцента на литър. Най-евтин бензин има в Босна и Херцеговина – 0,91 евро за литър.

Сходна е ситуацията и при дизеловото гориво. Най-скъп дизел зареждат в Албания – почти 1,30 евро за литър, следвани от Гърция – с почти 1,28 евро за литър, и Сърбия – с 1,227 за литър. България отново заема осмата позиция със средна цена на дизеловото гориво от 1 евро за литър. С пет евроцента е по-евтин евродизелът в Румъния. Почти 0,88 евроцента е литър дизел в Босна и Херцеговина, а най-евтин е в Македония, където цената е 0,78 евроцента за литър.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.