Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Граничният контрол бави турския износ към Европа

Граничният контрол бави турския износ към Европа

Допълнителен граничен контрол от страна на Европейския съюз бави турския износ към Европа на границите с България и Гърция, а стока за милиони долари в турските тирове не може да стигне до клиентите, пише днес турският в. „Дюня“, цитиран от БТА. Публикацията е озаглавена „ЕС прекъсва турския износ чрез комисия на Капъкуле“.

Изданието посочва огромните опашки, които се образуват напоследък на турските пунтове към Европа. Вестникът припомня, че 50% от турския износ е предназначен за европейския пазар, а годишно над един милион турски тирове пътуват до държавите от ЕС.

Дългите опашки от камиони не са новост по границата, посочва „Дюня“, но според вестника сегашната ситуация е различна.

„Причината за опашката този път е „съзнателно забавяне“. Комисия, изпратена от властите на ЕС, е започнала да извършва допълнителен контрол на пунктовете“, пише изданието.

Вестникът цитира председателя на управителния съвет на Асоциацията на турските международни превозвачи Фатих Шенер, според когото комисията от ЕС на границата „сякаш умишлено задушава“ турските превозвачи. По думите му всеки ден под различен предлог процедурите по преминаване на границата се бавят все повече на митницата на Капитан Андреево и Лесово към България и на Кипи към Гърция.

Шенер призова Европейската комисия и турските власти да предприемат действия за спешно увеличаване на капацитета на пунктовете към ЕС, които по думите му са се превърнали „почти в бариери“.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.