Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Гърция бие тревога заради бежанците, идващи от Турция

Гърция бие тревога заради бежанците, идващи от Турция

От април насам броят на преминаващите от турските брегове бежанци в Гърция се е увеличил два пъти. Гърция смята, че причина за това са политическите промени в Турция и предупреждава, че тази тенденция може да се увеличи. Това съобщава на сайта си турската секция на Дойче веле.

Бързо нарастващият брой на бежанците, които идват от Турция в Гърция накара Атина да бие тревога. Докато броят на бежанците е достигнал най-високата си точка за последните три години, гръцките власти очакват нарастващата тенденция да се запази, посочва изданието.

Гръцкият министър по миграционната политика Йоргос Кумуцакос предупреди: „В Измир и околността на града са струпани хиляди бежанци, които възнамеряват да преминат в Гърция.“

По официални данни само във вторник 800 бежанци са тръгнали от турските брегове и са преминали на гръцка територия, а в сряда броят на преминалите е бил 562.

Островите са препълнени

Подчертава се, че концентрацията в центровете на островите Лесбос, Хиос, Самос, Кос и Лерос за последните два месеца се е увеличила, заради интензивността на преминаващите от Турция в Гърция бежанци. Отбелязва се също така, че в резултат на почти двойното нарастване на броя на бежанците от април насам, от 14 хиляди цифрата е скочила на 27 хиляди души.

Докато през 2017 г. броят на преминалите от Турция в Гърция бежанци е бил 29 718, а през 2018 г. – 32 494, от началото на 2019 г. до септември 38 598 души са преминали на гръцките острови.

Европа е разтревожена

В периода 2015-2016 г. когато мигрантският поток беше най-интензивен бежанците, които се насочиха към държавите от Западна Европа през Гърция и Балканския маршрут предизвикаха политическа криза. След подписаното с Турция споразумение за реадмисия през март 2016 г. се забеляза значителен спад в броя на бежанците, отиващи към Европа.

Твърди се, че причината за увеличаването на броя на преминаващите бежанци е промяната в поведението на Анкара. Гръцките власти предполагат, че мерките, които Турция предприема срещу сирийските бежанци на своя територия е причината повече хора да се решат на рисковано пътуване. Турция предприе решителни стъпки за изселването на сирийските бежанци от Истанбул и работи за изграждането на зона за сигурност в Сирия, с цел настаняването на сирийските бежанци. От друга страна, турското правителство упреква Европа затова, че не изпълнява ангажиментите си, свързани с бежанците.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.