Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Гърция обвини Турция, че се опитва да предизвика ескалация в Егейско море

Гърция обвини Турция, че се опитва да предизвика ескалация в Егейско море

Гърция обвини Турция, че се опитва да „предизвика ескалация“ в Егейско море с „опасни“ маневри и незаконна помощ на мигранти, предаде АФП.

„Гръцката брегова охрана съобщи за множество инциденти, при които кораби на турската брегова охрана и ВМС съпровождат съдове с мигранти до границите на Европа в опит да предизвикат ескалация с Гърция“, обяви в изявление министерството на миграцията.

Гръцката брегова охрана по-рано съобщи, че един от патрулните ѝ катери край остров Лесбос е бил „тормозен“ от турски съд, който правел „опасни маневри“. Публикувано бе и видео, което сякаш показва турският съд да ускорява при близко преминаване до гръцкия, като го разклаща с получените вълни.

Гръцката брегова охрана посочи още, че при два инцидента турски патрулни съдове се опитали да помогнат на мигранти в надуваеми лодки да влязат във водите на Гърция.

При един от тях два турски съда „се опитвали да бутат“ лодката с мигранти към гръцки води.

Атина иска от Анкара по-добре да охранява мигрантските маршрути и да връща стотиците търсещи убежище, които не отговарят на условията за получаване на защита като бежанец. Тя многократно поиска Турция да приеме обратно почти 1500 мигранти, чиито искания за убежище са били отхвърлени.

При посещение по-рано тази седмица на Лесбос еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон също призова Турция „спешно“ да поднови приемането на мигранти от Гърция.

Шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел планират визита в Турция идната седмица за среща с президента Реджеп Ердоган по мигрантски и други регионални въпроси. БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.