Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Гръцкото министерство на културата алармира ЮНЕСКО за турските планове за „Света София“

Гръцкото министерство на културата алармира ЮНЕСКО за турските планове за „Света София“

Гръцкият министър на културата Лина Мендони е изпратила днес писмо до представителите на всички страни членки на ЮНЕСКО, в което алармира във връзка с плановете на турското правителство да превърне отново „Света София“ в джамия, съобщава в. „Катимерини“.

„Не трябва да се позволява отнемането на универсалния характер на „Света София“ и превръщането й в място за мюсюлманско богослужение“, посочва Мендони в писмото, като отбелязва, че паметникът от 6-ти век е бил завещан на човечеството през 1934 г., когато основателят на съвременна Турция Кемал Ататюрк е подписал указ за превръщането й в музей.

„Това, което турското правителство и президентът (Реджеп Тайип) Ердоган се опитват да направят днес, съживява и разпалва отново фанатичен национализъм и религиозни чувства. Това е опит за понижаване на стойността на паметника и международното му значение“, предупреждава Мендони, обвинявайки турското правителство, че използва „Света София“ за политически цели.

Мендони отбелязва, че превръщането на „Света София“ в джамия изисква и одобрението на ЮНЕСКО, която включи паметника в списъка на световното културно наследство през 1985 г. Турция, казва тя, е подписала конвенцията за ЮНЕСКО през 1972 г. и предприемането на подобно действие без одобрение би било нарушение на споразумението. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.