Home»СПОРТ»И „Фенербахче“ аут от Лига Европа

И „Фенербахче“ аут от Лига Европа

Тръгнал с големи амбиции за нови подвизи в Шампионска лига, но спънал се срещу не толкова претенциозния израелски „Апоел Беер Шева“, сменил по пътя и треньора, донесъл едни от най-големите успехи на клуба – Георги Дерменджиев, „Лудогорец“ все пак се добра до групите на втория по сила турнир на УЕФА след победа и равен срещу „Судува“. Все пак литовците не бяха от класата на разградчани, въпреки това играчите на българския шампион показаха добро лице в първата среща и дават надежди за успехи в Лига Европа. Най-голямата изненада от този елиминационен кръг обаче дойде от македонския „Вардар“, който след победа и в Истанбул отстрани „Фенербахче“. Кошмарът „Йостерсунд“, който сполетя „Галатасарай“, не подмина и другия истанбулски гранд, който показа доста безлична игра и в двата мача с македонците и заслужено отпадна. Погледнато чисто финансово, една звезда на „фенерите“ струва колкото целия отбор на „Вардар“, но футболът не е игра, в която записваш на дъската 11 много добри играчи и те излизат и побеждават. Трябва да има и стиковка между тези играчи, трябва да създават и да реализират положения. А точно това куца в отбора на „Фенербахче“. Няма кой да гради играта, Матийо Валбуена е принуден да се връща чак до центъра, за да взима топката, и съвсем нормално е побързо да изчерпи силите си по-нататък в мача.

Втори човек просто няма. Халфът Озан Туфан, от когото се очаква да гради игра, е с десет килограма наднормено тегло и не може да тича. Ако си голям отбор, не може да толерираш подобен футболист.

Грешна е политиката на подбор на грандоете в Турция, която позволява в съставите им да попаднат подобни футболисти. Но това далеч не е най-големият проблем на футбола в южната ни съседка. Проблемът е, че от близо десетина години клубовете там не продуцират футболисти, а купуват само наготово. Не се занимават с школите, не изкарват и не дават шанс на играчи оттам. Тук-там отбори като „Бурсаспор“ или някой друг по-скромен тим изкарват някой и друг играч, но той е от калибъра на Озан Туфан и нищо повече. Вижте англичаните какво направиха!

Преди пет-шест години видяха проблема с продуктивността на школите си, проучиха къде в Европа има добри специалисти и докараха белгийци, които да обучат местните треньори на школите, и вижте резултатите на младежките формации на Англия! Така се прави! Установява се къде има проблем и се работи там, а не се купува само наготово. А в Турция какво направиха? Докараха холандеца Ян Олде Рикеринк да съживи детскоюношеската школа на „Галатасарай“, а след няколко месеца го направиха треньор на „А“ отбора. Ето затова турският футбол е на това дередже!

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.