Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»И мравките боледуват! Излизат в „болнични“, за да не заразят другите

И мравките боледуват! Излизат в „болнични“, за да не заразят другите

Заразното гъбично заболяване с Metarhizium brunneum може да унищожи мравуняка за 48 часа. Интересно е обаче, че доказалите многократно интелигентността си насекоми щом се заразят, стоят далеч от колегите си и се пазят от общия дом, пише “Дейли Мейл”.

Така малките стратези спират разпространението на смъртоносната инфекция, за да защитят останалите членове на колонията.

Мравките си вземат „болнични“, твърдят шеговито учените в журнала “Сайанс”. Това сочи най-новото проучване, свързано с живота на това малко насекомо.

Изследователи от университета в Лозана, Швейцария са използвали специална автоматизирана система за проследяване на мравки, за да изучават колонии от типа черна градинска мравка. Видът се среща в цяла Европа, както и в части от Северна Америка, Южна Америка, Австралия и Азия.

Техните работници са разделени на занаятчии, събиращи храна извън мравуняка и бавачки, които се грижат за отглеждане на потомството.

Търсещите храна работници са най-вероятните носители на инфекции, но веднъж заразени, те взаимодействат по-малко с другите мравки и рядко влизат в контакт с тях в мравуняка.

Изследователите са заразили някои от мравките с Metarhizium brunneum, силно заразна гъбичка, която убива буболечките за по-малко от 48 часа.

В рамките на ден от инфектирането, заразените мравки-работници са започнали да прекарват повечето време извън гнездото и са се оттеглили от своите събратя.

Тези, които не са били изложени на болестта, са положили големи грижи да се изолират, а бавачките са отнесли потомството по-надълбоко в мравуняка.

Тази тактика е ограничила разпространението на инфекцията в цялата колония, като е опазила кралицата от лепналите убийствената гъбичка. Остава неясно как мравките диагностицират инфекцията, но учените подозират, че те може би забелязват спорите върху себе си или колегите си. Според тях хората биха могли да научат едно-две неща за карантинното здравеопазване от социализирани насекоми като мравките.

„Мисля, че бихме могли да научим от тези насекоми как да намалим разпространението на болести от голям мащаб върху населението“, каза водещият автор на изследването д-р Натали Строеймейт пред „Ню Сайантист“.

Биологът обаче призна, че мравките са добър примерен модел само до един момент. „Не можем наистина да изискваме от болните хора да се жертват, умирайки в изолация като мравките“, каза тя. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.