Home»АНАЛИЗИ»ИДВА ЛИ КРАЯТ НА ДЕМОКРАЦИЯТА?

ИДВА ЛИ КРАЯТ НА ДЕМОКРАЦИЯТА?

Таха Акйол

Укрепването на авторитарните популистки движения в световен мащаб поражда тревоги относно бъдещето на либералната демокрация.

В статията си във „Форин Афеърс“ Роналд Ингълхард акцентира върху факта, че през 2015-а в западните демокрации авторитарните популистки партии са получили 12 на сто от вота, както и, че в страни като Унгария, Полша и САЩ са дошли на власт, а в Холандия, Дания, Швейцария, Австрия и Франция са укрепили позициите си.

Помислете си само за състоянието на държавите със слабо развити демократични институции.

Китайският модел

Възможно ли е комунистически Китай да бъде източник на вдъхновение за „авторитарен възход“ с успехите си в областта на иконимката и технологиите?
Либералите са обезпокоени от този факт.

В Китай възрастният Мао беше накарал младежите, които омайваше със своята харизма да се втурнат към библиотеките, лабораториите, университетите, като по този начин той отстрани потенциалните си опоненти чрез т. нар. „културна революция“, а, от друга страна, съсипа икономиката.

Наследилият го Дън Сяопин утвърди принципа на „колективното лидерство“ в периода на своето управление между 1978-1992 г., въведе ограничение от два мандата за висшите постове в партийното и държавното ръководство, в управлението изведе на преден план правилата, а идеологията остана на втори план.

Прочутата фраза „Не е важно каква е котката – черна или бяла, важното е да лови мишки“ принадлежи на него.

Китай дължи икономическия си възход на него.

Едноличното управление в Китай

През октомври 2017 г., днешният китайски лидер Си Дзинпин наложи като „свещена идеология“ личните си политически възгледи, които той нарича „социализъм по Китайски“. През февруари и март 2018- а промени Конституцията, отмени ограниченията, наложени от Дън Сяопин и както пише Time, изгради „едноличен режим по китайски образец“ (Time, 26.2.2018).

По времето на Дън Сяопин преобладаваше мнението, че в дългосрочна перспектива Китай ще се промени към демокрация. Както изтъква и проф. Тарък Огузлу, под лидерството на Си Цзинпин „Китай не само, че не се промени към либерална демокрация, а се трансформира точно в обратната посока.“

Жизненоважният въпрос е: Може ли Китай да продължи икономическите си успехи в този вид?

Решение ли е популизмът?

Може ли популистите на Запад да намерят решение на тъй критикуваните от тях проблеми на глобализацията, неравенството и бежанският проблем?

Единственото обещание на популистите са авторитарните методи, но те не могат да изградят стени пред икономиката. Тръмп обложи китайските стоки с 50 милиарда долара данъци, Китай отговаря със същото, така търговията между двете страни и в света ще се свие!

Решение ли е налагането на забрана за бежанците и наблюдаването им как се давят в моретата? Не трябва ли да има международно сътрудничество?

Само че популистите са алергични към думата „международен“, нима най-ефективната им демагогия не се изразява в критикуването на бежанската политика на ЕС?

Китаецът Юен Юен Анг пише във „Форин Афеърс“, че Китай е постигнал успех благодарение на командната система „отгоре надолу“, но не може да продължи така в икономическата фаза, която изисква динамика „отдолу нагоре“.

Южна Корея също тръгна отначало с авторитарен режим, но в последствие динамиката наложи развитие „отдолу нагоре“ и тя премина към либерална демокрация.

Турция

Половината от икономиката на Турция зависи от Запада, тя получава от Запад инвестициите, от които се нуждае, както от вода и хляб. Още по-важното е, че поемането на курс към авторитаризъм в една страна, която има молко или много демократичен опит, в която е налице плурализъм на политическите идеи, която е урбанизирана, отворена към света, само ще породи напрежение и несигурност.

Вицепремиерът Мехмет Шимшек отиде не къде да е, а в Лондон за привличане на чужди инвестиции, там той посочи като гаранция независимостта на централната банка, т.е. гаранция за наличието на правова държава.

В световен мащаб големите проблеми като неравенството и бежанската вълна няма да се решат с популизъм, може би след горчиви опити отново ще има курс към либералната демокрация.
Разбира се, ако либералната демокрация се обнови… Източник: Hurriyet.com.tr

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.