Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Има ли надежда за преодоляване на ветото на Турция на срещата на НАТО в Мадрид?

Има ли надежда за преодоляване на ветото на Турция на срещата на НАТО в Мадрид?

Малко вероятно е срещата на НАТО тази седмица в Мадрид да осигури пробив в преодоляване на възраженията на Турция срещу кандидатурите за членство на Швеция и Финландия, а Анкара изглежда е готова преговорите да продължат с месеци, казват турски представители и западни дипломати, цитирани от „Ройтерс“.

Турските преговарящи не се безпокоят за крайни срокове, наложени от чуждестранните съюзници, и са готови да продължат преговорите месеци наред, ако е необходимо, за да се откажат скандинавските държави от оръжейното ембарго спрямо Турция и да предприемат мерки срещу организации, смятани от Анкара за терористични, казаха пред агенцията четирима източници, пише БТА.

Според източник, запознат с въпроса, голямо препятствие изглежда представлява искането на Турция, по-специално към Швеция, да екстрадира някои кюрдски бойци, живеещи там.

Представители и дипломати не изключват същевременно възможността за сделка в последната минута. Миналата седмица обаче Ибрахим Калън, говорителят на президента Реджеп Тайип Ердоган, заяви, че Анкара очаква ангажиращи стъпки от двете кандидатки и не разглежда срещата в Мадрид като краен срок.

„Имаше срещи, но за съжаление стъпките, които очаквахме, не бяха направени“, каза турски правителствен представител, участвал в преговорите. „Постигането на резултат на срещата на върха на НАТО изглежда трудно“, добави той.

В интервю за телевизия „Хабертюрк“ снощи Калън каза, че той и заместник външният министър Седат Йонал ще проведат разговори с финландски и шведски представители в Брюксел в понеделник, които ще бъдат последвани от нов кръг преговори между лидерите на НАТО, Турция, Финландия и Швеция във вторник преди срещата на върха в Мадрид.

„Да присъстваме на тази среща не означава, че ще отстъпим от позицията си“, каза Калън, визирайки четиристранната среща във вторник. „В голяма степен сме постигнали договореност, има някои неща, по които не сме съгласни. Ако се съгласим за тях, то така ще отидем и в Мадрид“, добави той.

Според запознат източник, пожелал анонимност, са останали няколко точки, които все още не са договорени напълно, в документа, очертаващ ангажиментите на Швеция и Финландия. Те включват съответно отношение на партньор на НАТО по отношение на контрола върху износа на оръжие, признаване на определени групировки за терористични и конкретни действия за екстрадицията на лица, каза източникът, допълвайки, че подходът на Турция в постигането на съгласие по спорните въпроси „не се диктува от международно определени прагове… като Мадрид“.

Западен дипломат е на мнение, че Ердоган в крайна сметка ще подкрепи кандидатурите и ще обяви победа пред избирателите в Турция, макар че според него е възможно процесът да продължи още няколко месеца.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.