Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Инфлацията в Турция се е ускорила до 67,1 процента на годишна база през февруари

Инфлацията в Турция се е ускорила до 67,1 процента на годишна база през февруари

Инфлацията в Турция се е ускорила през февруари до 67,1 на сто на годишна основа спрямо 64,9 процента през януари според публикуваните официални данни, цитирани от Франс прес, предаде БТА.

На месечна основа потребителските цени са нараснали с 4,5 на сто на фона на почти непрекъснатото обезценяване на турската лира.

Поскъпването на годишна основа засяга най-вече хранителните продукти (+71,1 на сто), транспорта (+78 на сто), здравеопазването (+81,25 на сто), образованието (+91,8 на сто), както и хотелиерството и ресторантьорството (+94,8 на сто), съобщава турският статистически институт.

Официалните данни обаче се оспорват от независими икономисти от Групата за анализ на инфлацията (ENAG), според които ръстът на потребителските цени е 122 процента на годишна база.

Въпреки редовните увеличения на заплатите и пенсиите инфлацията остава “гореща” тема в Турция една седмица преди началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, който често се свързва с увеличение на разходите на семействата.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган каза вчера, че „антиинфлационните“ мерки ще започнат да се усещат на практика към края на годината.

След преизбирането на Ердоган през май миналата година новият екип начело на Централната банка повиши основната лихва с 8,5 пункта до 45 на сто в опит да обуздае инфлацията.

Турската централна банка обаче запази водещата си лихва на равнище 45 на сто в края на февруари, слагайки край на цикъла на затягане на паричната политика.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.