Home»АКЦЕНТ»Иран дава достъп на МААЕ до камерите за наблюдение на ядрените си обекти

Иран дава достъп на МААЕ до камерите за наблюдение на ядрените си обекти

Техеран ще възстанови достъпа на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) до камерите за наблюдения на ядрените съоръжения в Иран. Това обяви ръководителят на Иранската организация за атомна енергия (AEOI) Мохамад Еслами след разговори с генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси, предадоха световните агенции.

Договорено беше технически екип (на МААЕ) да пристигне в Иран, за да извърши необходимата работа с камерите, каза той.

Разбрахме се генералният директор на МААЕ да посети Техеран в близко бъдеще и да проведе преговори с властите, добави Еслами.

Иран се съгласи да позволи на международните инспектори да инсталират нови карти памет в камерите за наблюдение на чувствителните си ядрени обекти и да продължат да снимат там, предотвратявайки по този начин дипломатически конфликт, отбелязва Асошиейтед прес. Съобщението на Еслами обаче все още оставя регулатора в същото положение, пред което е изправен от февруари.

Техеран държи всички записи от своите обекти, в момент когато преговорите за връщане на САЩ и Иран към ядрената сделка от 2015 година остават в застой във Виена.

БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.