Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»ИРАН ОБЯВИ УСЛОВИЯТА СИ ЗА СРЕЩА С ДОНАЛД ТРЪМП

ИРАН ОБЯВИ УСЛОВИЯТА СИ ЗА СРЕЩА С ДОНАЛД ТРЪМП

Техеран не закъсня с отговора си относно готовността на американския президент Донал Тръмп, който по-рано изтъкна, че е готов да се срещне с иранския президент Хасан Рухани „по всяко време“.

Съветникът на Рухани Хамид Ебутураби написа в профила си в Туитър следното: „Уважение към великия ирански народ, намаляване на враждебността и връщането на САЩ отново към ядреното споразумение… Всичко това ще способства за преодоляването на проблемите.“ Така той огласи условията на Техран за евентуална среща.

Ебутураби подчерта, че в миналото Иран е демонстрирал своята откритост към диалог, особено през 2013 г. в телефонен разговор между Рухани и предшественика на Тръмп Барак Обама това е било ясно показано, а този диалог е бил „реализиран на базата на идеите за повече сигурност“ и ядреното споразумение от 2015 г. „трябва да бъде прието като резултат от положените усилия.“

Ядреното споразумение, от което САЩ се оттеглиха

През май т.г. САЩ се оттеглиха от ядреното споразумение с Иран, подписано през 2015 г. При президента Барак Обама. Така президентът Тръмп изпълни едно от предизборните си обещания и обяви решението си отново да бъдат наложени в два етапа санкциите срещу Иран. Първит етап от санкциите ще започне да се прилага на 6 август.

Със споразумението, в което наред с постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция са страни и Европейският съюз, Германия и Иран, се предвижда Техеран да приеме упражняването на контрол за ограничаване на обоготяването на уран в степен, която е недостатъчна за произвеждането на атомна бомба, а в замяна да се намалят санкциите срещу Иран.

По време на съвместната пресконференция с италианския премиер Джузепе Конте в Белия дом президентът Тръмп беше заявил, че „ако и те го искат, ще се срещне“ и допълни, „но не знам дали те са готови“. Тръмп заяви, че няма предварителни условия.

Миналата седмица, обаче Доналд Тръмп обсипа с критики Рухани, с когото сега иска среща. На свой ред Рухани отговори, визирайки САЩ, че „не трябва да си играят с опашката на лъва“ и, че една война с Иран „ще бъде майка на всички войни“. В отговор на това Тръмп каза: „Повече никога не заплашвай САЩ. В противен случай ще понесеш такива последствия, с които малцина са се сблъсквали в историята.“ и отсече: „Внимавай!“ Източник: Deutsche Welle Türkçe

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.