Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Иран се обяви срещу операция на Турция в Северна Сирия

Иран се обяви срещу операция на Турция в Северна Сирия

След косвената подкрепа на САЩ за готвената операция от страна на Турция в северната част на Сирия, дойде и първото изявление от Иран.

Иран, който е един от важните играчи в Сирия обяви, че е против срещу евентуална военна операция на Турция в Сирия. Това пише на сайта си турският вестник „Джумхурийет“.

Според иранската държавна телевизия, вчера министърът на външните работи на Иран Мухаммед Джевад Зариф и турският му колега Мевлют Чавушоглу са провели телефонен разговор, по време на който е била обсъдена евентуалната операция на Турция в Сирия.

По време на разговора Зариф е изтъкнал пред Чавушоглу, че Иран е против военна операция.
Иранският външен министър е подчертал още, че е необходимо да се проявява уважение към териториалната цялост и независимостта на Сирия и, че стабилността и сигурността на страната трябва да се запазят, като се води борба срещу тероризма.

Зариф е изтъкнал, че най-доброто средство за заличаването на безпокойството на Турция от „терористична заплаха“ е Споразумението от Адана, подписано между Турция и Сирия преди двайсет и една години.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.