Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Иранският външен министър заяви подкрепа за помиряването между Турция и Сирия

Иранският външен министър заяви подкрепа за помиряването между Турция и Сирия

Иран подкрепя помиряване между Турция и Сирия, заяви иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан по време на пресконференция с турския си колега Мевлют Чавушоглу в Анкара, предаде Ройтерс.

„Ислямската република подкрепя завръщането на отношенията между Анкара и Дамаск към нормалното им русло“, каза Абдолахиан.

На свой ред турският първи дипломат посочи, че продължават дейностите за организиране на среща между Анкара и Дамаск на ниво външни министри, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Планираме среща в четворен формат (с участието на Турция, Сирия, Русия и Иран), каза той, като добави, че руската страна е предложила първо да се проведе работна среща, на която да бъде подготвено заседанието на външните министри.

„Получихме покана от Русия за техническа среща следващата седмица в Москва. Ние ще участваме в тази среща. Иран също ще участва“, каза Чавушоглу.

По отношение на ситуацията в самата Сирия той отбеляза, че ООН продължава да доставя без прекъсване хуманитарна помощ за страната.

„Сред последиците от февруарските земетресения е, че Турция отвори въздушното си пространство за самолети, превозващи хуманитарни доставки за Сирия. Ние също така съдействаме за доставката на хуманитарна помощ през сухопътната граница на Турция. Изпратихме 475 камиона с помощи през турско-сирийската граница в зоната на бедствието“, каза турският министър, цитиран от Анадолската агенция.

Чавушоглу увери, че Турция не остава безразлична към проблемите на братския народ на Сирия и ще продължи да го прави.

Извън темата за Сирия турският външен министър заяви, че Турция проявява интерес към по-нататъшно развитие на сътрудничеството с Иран в енергийната област, предаде ТАСС.

„Днес ние обсъдихме двустранни въпроси и регионални проблеми. Искаме и занапред да развиваме нашето сътрудничество в енергийната сфера“, каза той. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.