Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Изборите в САЩ — референдум за политиките на Тръмп

Изборите в САЩ — референдум за политиките на Тръмп

Демократите ще контролират долната камара на Конгреса, сочат данните от междинни избори, които се проведоха в Съединените щати във вторник.

Вотът беше своеобразен референдум за политиките на президента Доналд Тръмп, които вече две години разделят обществото.

По всяка вероятност обаче републиканците ще запазят мнозинството си в Сената, което е още едно доказателство за степента на разделение сред американците.

Резултатите със сигурност ще променят значително политическия баланс във Вашингтон и ще сложат край на относителния комфорт, с който досега разполагаше Тръмп.

Демократите вече ще могат да блокират неговите законодателни инициативи и да подновят активното разследване на финансови му операции и на така наречената руска намеса в президентските избори от 2016 година. Възможно е дори да инициират процедура по импийчмънт, която обаче едва ли ще получи необходимата подкрепа в горната камара на Конгреса.

Демократите обаче не могат да бъдат напълно доволни, тъй като прогнозите за смазваща победа далеч не се оправдаха. Очевидно избирателите далеч не са толкова недоволни от Тръмп, който прекара целия ден в Белия дом, заедно със семейството и най-близките си сътрудници. Една от възможните причини за това е доброто състояние на икономиката, която отбелязва непрекъснат растеж от встъпването му в длъжност.

„Изключително съм доволен от икономиката. Много ми харесва и искам всичко да продължава да се движи в досегашната посока“, заяви 27-годишният гласоподавател от Чикаго Джеймс Герлок, с което резюмира мотивите на по-голямата част от поддръжниците на републиканците.

Предварителните данни показват, че по всяка вероятност избирателната активност ще бъде най-висока от 1952 година. Броят на регистрираните гласоподаватели е 200 млн. и експерти прогнозират, че активността може да премине границата от 100 млн. души. Дълги опашки от ентусиазирани гласоподаватели се извиха пред секциите в почти цялата страна. Тръмп забеляза настроенията и по време на митинг в понеделник обяви пред събралото се множество: „Междинните избори преди бяха доста скучни. Сега обаче изглежда са истински хит“.

Самият Тръмп беше изключително активен в дните преди изборите. Той обикаляше страната, за да предупреди американците за опасността, която една победа за демократите би представлявала. Той ги обвини, че искат да допуснат в САЩ десетки хиляди нелегални имигранти, а опонентите му отговориха с обвинения в расизъм и дори успяха да свалят от ефир част от предизборните му клипове. Действащият президент не пропусна да обвини противниците си и в може би най-големия грях в американската политика — социализъм.

Въпреки известното разочарование, демократите остават оптимисти. Един от лидерите на партията Нанси Пелоси заяви, че „единственият въпрос сега е с колко точно ще победим“. Бившият вицепрезидент на Барак Обама Джо Байдън, който е спряган за опонент на Тръмп на изборите през 2020 година, обяви, че ще бъде „смаян“ ако партията му не спечели Камарата на представителите.

В първото си официално изявление след края на изборния ден Доналд Тръмп определи резултатите като „изключителен успех“.

„Изключителен успех тази вечер. Благодаря на всички“, написа Тръмп в своя „Туитър“ и по този начин показа, че резултатите от междинните избори едва ли ще го накарат да промени стила си. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.