Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Изборите в Турция може да се състоят месец по-рано от планираното

Изборите в Турция може да се състоят месец по-рано от планираното

Президентските и парламентарните избори в Турция, планирани за юни 2023 г., може да се състоят с един месец по-рано от планираното. Това съобщи турската телевизия ТГРТ, като се позовава на източници от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), пише БТА.

По информация на телевизията в ПСР предлагат изборите да се състоят не на 18 юни, както се предвижда, а на 14 май, мотивирайки тази опция с вероятността от провеждането на втори тур на изборите, който съгласно първоначалните планове, трябва да се състои през юли и съответно може да има ниска избирателна активност заради отпускарския сезон.

От друга страна сроковете за провеждане на планираните избори съвпадат и с изпитите за университетите в страната, което също може да окаже негативно влияние на избирателната активност, посочва ТГРТ.

Досега турският президент Реджеп Тайип Ердоган и представители на ПСР казваха, че изборите ще се състоят на планираната дата – 18 юни 2023 г.

Предишните президентски и парламентарни избори в Турция се състояха на 24 юни 2018 г.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.