Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Изнудванията чрез интернет скочиха с 11,4% за година

Изнудванията чрез интернет скочиха с 11,4% за година

Броят на жертвите на софтуер за изнудване (рансъмуер) се е увеличил с 11,4% за една година, съобщи Европол година след лансирането на сайта му “No More Ransom” (Край на откупите), предаде Франс прес, цитирана от БТА.
“Рансъмуерът отбелязва стремително покачване от 2012 г. Престъпниците са привлечени от възможността за добри печалби и лесното изпълнение”, се казва в изявление на Европол.
Общият брой потребители по света, които са станали жертва на изнудване чрез компютърно пиратство, е 2,58 млн. души от април 2016 до март 2017 г. спрямо 2,31 млн. за предишните 12 месеца, което е покачване от 11,4%, се казва в доклад на фирмата за компютърна сигурност “Лаборатория Касперски”.
През юли 2016 г. Европол, холандската полиция и фирмите за киберсигурност “Лаборатория Касперски” и “Интел секюрити” лансираха нов сайт за борба с покачването на изнудването чрез хакерство.
Благодарение на предлаганите 54 инструмента за декодиране сайтът е позволил разшифроване на над 28 000 устройства, лишавайки киберпрестъпниците от печалби в размер на 8 млн. евро според Европол.
Сайтът е наличен на 26 езика и е бил посетен от над 1,3 милиона отделни потребители.
“Ако станете жертва, е важно да не плащате откупа”, предупреждава Европол и приканва да се посети сайтът му www.nomoreransom.org за съвети за превенция.

Хакерите са спечелили над 25 милиона долара от кибероткупи

Хакерите са спечелили над 25 млн. долара през последните две години само от кибероткупи. Парите идват най-вече от набиращите популярност криптовируси (ransomware), съобщава онлайн изданието The Verge, цитирано от vesti.bg.
Данните са от общо проучване на Google, компанията Chainalysis, Университетите на Сан Диего и на Ню Йорк. Те са проследили плащанията чрез виртуални валути като Bitcoin и са ги сравнили с база данни от виртуални портфейли, за които се знае, че са свързани с хакери.
Криптовирусите като WannaCry обикновено криптират файловете на компютъра и искат от потребителя да плати откуп, за да му ги възстановят. Обикновено те са насочени към компании, които не могат да си позволят да загубят данните или да привличат внимание с това, че са жертва на хакери и информацията им е компрометирана. Компаниите са предпочитани и заради по-големите суми, които могат да платят.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.