Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Изселници създават нова партия на българските турци

Изселници създават нова партия на българските турци

Лидерът на изселническата организация „Бултюрк“ със седалище в Истанбул – Рафет Улутюрк обяви, че ще учредява нова дясна партия. В нея ще могат да членуват български турци от двете страни на границата, съобщава kirdjali.bgvesti.net. В новата партия ще се приемат и представители на други етноси.

За решението да се създаде нова партия е изчакано да минат предсрочните избори в България, съобщават инициаторите.

По думите на Улутюрк създаването на нова политическа формация е провокирано от неудовлетвореността на мюсюлманите, които живеят както в България, така и в Турция. Подкрепата за ДПС е намаляла двойно през последните години и има нужда от дясна алтернатива, която да представлява мюсюлманите и защитава техните права. Още повече, че ДПС се очертава все повече като лява формация.

Лидерът на „Бултюрк“ подчертава, че заради намеренията да влезе в политиката не е агитирал на този вот.

Рафет Улутюрк споделя във Фейсбук, че избирателната активност сред изселниците в Турция рязко е намаляла по време на последните избори. Хората са разочаровани от съществуващите партии, които не оправдават техните очаквания. Политиците са се отчуждили от избирателите и се интересуват от тях единствено преди избори. Не се ангажират реално с решаване проблемите на турците в България и изселниците в Турция.

„Ние като неправителствена организация още преди началото на предизборната кампания обявихме, че не искаме да имаме нищо общо с организацията за вота. И за това нашите членове от „Бултюрк“ не гласуваха на тези избори“, добавя още той.

 

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.