Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Изследване: Управляващата партия в Турция получава 44,9%

Изследване: Управляващата партия в Турция получава 44,9%

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Турция остава под заветните 50%, необходими за спечелване на пълно мнозинство в парламента, както и избирането на президент. Това показва последното социологическо проучване на „Консенсус“. 43% от анкетираните заявяват, че не желаят „Ердоган за президент“.

На въпроса „За коя партия ще гласувате на парламентарните избори?“ 44,9% от анкетираните отговарят за ПСР. Основната опозиционна Народно-републиканска партия (НРП) би получила 23,7% подкрепа, Партия на националистическото действие (ПНД) има 10,6%, а за прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) – 10,6%. Според изследването всички останали партии се намират значително под 10 процентната изборна бариера.

Бихте ли гласували за Ердоган?

От агенция „Консенсус“ са задали и следния въпрос към своите респонденти: „На президентските избори през 2019 г. бихте ли желали кандидат-президентът на ПСР да бъде Реджеп Ердоган?“ 47% са изразили положително мнение, а 43% – отрицателно. 10% от запитаните са останали безразлични.

На въпрос да ли основният опозиционен лидер Кемал Кълъчдароглу да се кандидатира за президентския пост 59% от запитаните са отговорили отрицателно, 27 процента – положително, а 14 на сто са останали останали безразлични.

Нежеланието на респондентите да видят останалите опозиционни лидери, като кандидат-президенти, е както следва: Девлет Бахчели – 66%; Мерал Акшенер – 69% и Селяхаттин Демирташ – 79%.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.