Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Кабинетът оцеля

Кабинетът оцеля

Опозицията не успя да събере необходимия брой гласове, за да бъде успешен поредният вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3“, предаде БГНЕС.

За свалянето на кабинета гласуваха единствено депутатите от „БСП за България“, които са вносители на вота, както и колегите им от ДПС, въпреки че от движението не подкрепиха мотивите официално по време на вчерашните двучасови обсъждания. Те обаче събраха едва 102 гласа.

С консолидираните усилия управляващото мнозинство от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ лесно успя да събере необходимия минимум от 121 народни представители, за да запази целостта на кабинета. „Против” гласуваха 124.

От “Воля” пък се въздържаха при гласуването. Общо въздържалите се бяха 11.

Темата отново беше свързана с корупцията, както и при първия опит на левицата, а съгласно правилника през следващите 6 месеца вот на недоверие за същата тема не може да се провежда.

Депутатите на БСП пък напуснаха залата веднага след гласуването.

От вчерашните дебати отсъстваше премиерът Бойко Борисов, който беше в Брюксел за участие в заседанието на Европейския съвет, където евролидерите договаряха средствата за преодоляване на негативните икономически последици от COVID-кризата. Нямаше ги и двама от тримата министри, за чиито оставки заговори министър-председателят.

Борисов не беше в пленарната зала и по време на днешното гласуване. Министрите Горанов, Младенов и Караниколов също не присъстваха.

„Днес премиерът е в България, но отново го няма“, възнегодува Филип Попов от левицата, който настоя председателят на парламента Цвета Караянчева да го покани в зала.

„Премиерът вчера отсъстваше не по негово желание, за защото участва в Европейския съвет, където договори 29 млрд. евро за България. Днес, въпреки голямото му желание да присъства тук, не може, защото все още пътува“, отговори му Караянчева.

„Да мразиш е лесно, да управляваш държава е трудно“, обърна се към опозицията депутатът от ГЕРБ Маноил Манев след гласуването.

Двете извънредни заседания на Народното събрание пък се проведоха на фона на нестихващите антиправителствени протести, на които граждани от две седмици настояват за оставка на целия кабинет.

Протестиращите посрещнаха новината за неуспешния вот с възгласи “оставка”. След това от площада пред сградата на парламента прозвуча химна.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.