Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Кадилакът на Ататюрк е реставриран след петгодишна работа

Кадилакът на Ататюрк е реставриран след петгодишна работа

Автомобилът „Кадилак“, модел 1935 г., използван от основателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк, е реставриран след петгодишна работа, съобщи БТА, позовавайки се на турските медии.

Генералният щаб на турската армия е работил в сътрудничество с Федерацията за ретро автомобили, за да бъде реставриран кадилакът, който Ататюрк е използвал като официален автомобил от 1936 до 1938 г.

Автомобилът е демонтиран и изнесен от мавзолея на Ататюрк Анъткабир през 2018 г. и е закаран в Истанбул, припомня телевизия НТВ. По време на петгодишния процес на реставрация редица части за автомобила са внесени от САЩ.

След като бе цялостно реставриран, автомобилът бе върнат в турската столица, където ще бъде изложен отново в Анъткабир по случай 100-годишнината от основаването на Република Турция.

Процесът на реставрация на този автомобил отне много време заради пандемията и забавяния при намирането на оригиналните му части, заяви Кемал Акел, ръководител на проекта за реставрацията на кадилака.

Акел каза, че автомобилът е бил използван от наследниците на сестрата на Ататюрк в южния окръг Хатай до 60-те години на миналия век.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.