Home»КУЛТУРА»Какво е ислям – сериозно изследване върху исляма излиза на български език

Какво е ислям – сериозно изследване върху исляма излиза на български език

В какъв исторически контекст е възникнал ислямът? Кой е Мохамед и какви са постулатите му? Какви са законите на шариата? Какво пише в Корана и как е тълкувано от съвременни ислямистки групировки? Откъде идва напрежението между древния мистицизъм и буквализма на екстремистите, което заплашва и мюсюлманите, и хората около тях? Ценното изследване „Ислямът. Световна история“ (ИК „Сиела“) на британеца от мюсюлманско семейство Ед Хюсеин хвърля светлина по тези въпроси, допринасяйки за формирането на по-адекватно и информирано мнение за една от най-широко изповядваните религии в света днес. Обърната както към мюсюлманите, така и към немюсюлманите по света, „Ислямът. Световна история“ призовава към използването на познанието срещу деструктивните сили на екстремизма, гнева и социалното неравенство.

Ислямът, макар и широко изповядван от много граждани на страни от Западния свят, продължава да бъде непозната територия за немюсюлманите. Слушаме много по темата – различни аспекти от ислямската идеология, най-вече радикалните ѝ проявления, са на практика всекидневно присъствие в живота ни под формата на заглавия във вестниците. Познаваме хора, които го изповядват – днес всеки пети човек на планетата изповядва исляма, а държавите, в които той е преобладаваща религия, са 59. Само в България хората, определящи се като мюсюлмани, са над 10 процента от населението на страната. Данните от множество прогнозни изследвания показват, че това е най-бързо разпространяващата се религия, като след 2050 г. мюсюлманите вероятно ще задминат християните като най-голямата група хора в света, обединени от религиозна идентичност. Същевременно не сме и на крачка по-близо до това да знаем повече по въпроса. Ислямът е все така загадка за нас – близък и все пак далечен, познатият странник в нашия живот.

С оглед на тези тенденции и все по-задълбоченото неразбиране на исляма, формирането на лишено от неистини и сензационалност и базирано на факти мнение е от належаща нужда за всеки човек в XXI век. В своя труд „Ислямът. Световна история“ британският изследовател и автор Ед Хюсеин обяснява в детайли какво всъщност е ислямът, проследява произхода на Корана и обяснява важни стълбове от ислямската философия. Стъпвайки върху своя опит като създател на „Куилям“ – мюсюлманска контра-терористична организация за борба с екстремизма – Хюсеин прави важното разграничение между вярващите мюсюлмани и джихадистите, създавайки мост между ислямските традиции и съвременната прогресивна мисъл. Освен детайли от живота на мюсюлманите като начина, по който е възприемана жената в мюсюлманския свят, семейната трапеза, образованието и секса, Хюсеин прави и комплексна оценка на политическата картина и цивилизационните модели на днешния свят. В прогнозите си дава и възможни пътища напред, обръщайки се както към мюсюлманите с призив да преосмислят отношението си към религията, така и към немюсюлманите, апелирайки към по-голямо познание и по-голяма толерантност, а най-вече към световните сили, чиито кризи в лидерството подклаждат голяма част от политическото напрежение, бушуващо в Близкия Изток и пренесено върху и чрез исляма към мюсюлманските общности по цял свят.

Мохамед (Ед) Хюсеин е роден в Лондон в семейство на мюсюлмани през 1974 г. Завършва бакалавър по история в University of North London и магистратура по специалност, свързана с изучаването и разбирането на културата, историята, политиката, икономиката и географията на Близкия изток в SOAS, University of London. Писател, старши сътрудник в британския мозъчен тръст Civitas и глобален партньор на програмата за Близкия изток на Центъра „Уилсън“, Ед Хюсеин е популярен и с книгите си „The Islamist“ („Ислямистът“) и „Ислямът. Световна история“ – отражение на вътрешния мост на автора между исляма и Запада.

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.