Home»АНАЛИЗИ»Какво разбрахме от срещата между Путин и Ердоган?

Какво разбрахме от срещата между Путин и Ердоган?

Мехмед Юмер

На 23 януари турският президент Реджеп Тайип Ердоган осъществи първото си за 2019 г. посещение в Русия.

Най-важният въпрос от гледна точка на Москва е положението в северносирийската провинция Идлиб, до която се разпростира дългата ръка на „Хаят Тахрир аш Шам“ (включваща в състава си бившия фронт „Нусра“ и Ал Кайда). Задачата на Турция в този регион е да наблюдава спазването на споразумението, подписано през септември 2018 г. в Сочи. Руският президент Владимир Путин забелязва много ясно трудностите, срещу които е изправена Турция.

От друга страна, същественият въпрос от гледна точка на Турция на тази среща беше въпросът за зоната за сигурност, която ще се създава в източния бряг на река Ефрат. Русия е наясно, че Турция трябва да реши този въпрос съвместно със САЩ, защото регионът се контролира от Отрядите за защита на народа (YPG), подкрепяни от Вашингтон.

Няма съмнение, че най-изненадващият акцент по време на срещата беше споменаването от страна на Владимир Путин „Протоколът от Адана“, подписан между Турция и Сирия през 1998 г. Съгласно този протокол Сирия трябва да изгони от територията си членовете на ПКК, в противен случай Анкара се заканва сама да се справи с проблема чрез военна намеса. Въз основа на този протокол Сирия прочисти от земите си членовете на ПКК, а лидерът й Абдуллах Йоджалан беше заловен в кенийската сталица Найроби и доведен в Турция.

Може да се каже, че това беше голям тактически ход на руския президент спрямо официална Анкара да признае властта в Дамаск.

След избухването на „Арабската пролет“ както вътрешната, така и външната политика на Турция започна да се променя, особено по отношение на сирийския лидер Башар Асад. Анкара смяташе, че той ще падне до няколко месеца и подкрепяше опозицията срещу него. Тогава започна да се чувства захлаждане и в отношенията мажду Русия и Турция. Но и двете страни се придържаха към дипломатичния тон и запазиха градивен темп на развитие в двустранните връзки.

Но с включването на Русия в сирийския конфлкт в края на септември 2015 г. надеждите на Турция в Близкия Изток се изпариха. И в края на ноември пак през 2015 г. Турция свали руския бомбардировач Су-24 по границата със Сирия.

Това изправи двете държави едва ли не пред прага на война. После Москва наложи много сериозни санкции на Анкара, които я поставиха в тежка икономическа ситуация.

През 2016 г., след поисканото извинение от Турция и последвалата среща между двамата лидери ледовете започнаха малко по малко да се стопяват.

Но прави впечатление, че връзките между Русия и Турция по-скоро се поддържат между Путин и Ердоган, отколкото в духа на утвърдените междудържавнически традиции. Тоест всичко се решава между двамата държавни лидери, по друг начин нещата сякаш не вървят. Именно заради това са и много честите срещи между тях. Това не показва гладги взаимоотношения, а точно обратното, показва, че нещата протичат трудно.

И най-важното!

И двете страни се опитват да извлекат максималното в своя полза, в зависимост от интересите на двете държави в Сирия, защото отсега нататък сърцевината на отношенията е заключена в сирийската криза.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.