Home»АНАЛИЗИ»Кампанията за независимост на Каталуния върви с пълна сила

Кампанията за независимост на Каталуния върви с пълна сила

Помагачите от най-голямата платформа за независимост на Каталуния Assemblea Nacional Catalana са затънали до гуша в работа. Те раздават жълти неонови тениски и брошки с надпис „Si“ („Да“). Това е официалното облекло за голямата демонстрация на 11 септември, на националния празник на Каталуния.
От 2012 година насам стотици хиляди каталунци демонстрират всяка година за независимост на Каталуния. Тази година участниците в демонстрацията ще се събрат на две от централните улици и ще образуват голям символичен изборен кръст. Тази година демонстрацията минава под знака на планирания референдум за независимост.

На 1 октомври регионът в североизточна Испания иска да гласува за независимост. Испанският конституционен съд обяви референдума за нелегален. Въпреки ожесточената съпротива на опозицията и на испанското централно правителство, каталунският парламент прокара в сряда съответния закон. „Беше много вълнуващ момент. Сега сме изправени пред основна промяна и полагаме жалоните на нашето бъдеще“, казва Жауме Анери, който току що е получил по една тениска за себе си и за съпругата си.
Настроението е приповдигнато, въпреки държавната криза и въпреки последиците, които застрашават отговорните каталунски политици. Испанската прокуратура призовава полицията да вземе всички необходими мерки и заплашва с дела срещу неподчинение, злоупотреба с власт и разхищение на държавни средства. Тези постъпки в Испания се наказват със затвор. Регионалното правителство не отстъпва. „Ние ще посрещнем цунамито от съдебни искове с цунами от демокрация“, заяви каталунският министър-председател Карлес Пучдемон в отговор на острите реакции от Мадрид.

Каталунската телевизия продължава да излъчва рекламен клип за референдума. И всички приготовления за него продължават. През 24-те часа между гласуването на закона и суспендирането му от Конституционния съд са се записали 16 000 доброволци. 560 общини засвидетелстваха подкрепата си за каталунския министър-председател и искат да подготвят и проведат референдума, въпреки че могат да бъдат подведени под съдебна отговорност. „Почти невъзможно е на 1 октомври да бъде осуетено отварянето на изборните секции. Испанските сили за сигурност би трябвало за заградят пътищата до тях и да конфискуват избирателните урни. А това ще бъде доста ужасяваща гледка за световната общественост“, казва експертът по конституционно право Ксавиер Арбос.

Референдумът се позовава на правото на самоопределение на народите. Според действащото законодателство обаче, това се отнася изключително за бившите колонии, съответно народности групи, където хората са подтискани заради тяхната народност. Законът за референдума не изпълнява и юридическите условия на Венецианската комисия, тъй като е гласуван едностранно извън правната рамка.
Каталунското регионално правителство не се впечатлява от юридическите резерви. То вече обяви, че при положителен вот на 1 октомври, ще обяви независимостта два дена след гласуването. Регионалното правителство е наясно колко са важни и международните реакции. На щанда на Assemblea Nacional Catalana една жена показва на картата къде точно ще стои заедно с приятелките си, за да образуват символичен изборен кръст. „Ние трябва да покажем на света, че сме демократично и мирно движение. Само така можем да се надяваме на подкрепа от международната общност“, казва тя.

Анализ на Юлия Махер от „Дойче веле“

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.