Home»КУЛТУРА»Кападокия и уникалното приключение на полет с балон

Кападокия и уникалното приключение на полет с балон

Кападокия, намираща се в централния турски окръг Невшехир, e популярна дестинация за хората от цял свят. Кападокия е сред най-важните туристически центрове в Турция. Редица обекти в района са в списъка на ЮНЕСКО за световно културно и историческо наследство.

Полетите с балони с горещ въздух над Кападокия обикновено се извършват рано сутрин между 6 и 7 часа, когато метеорологичните условия са най-подходящи за летене с балон, тъй като тихият и спокоен приземен слой на атмосферата благоприятства лесното излитане и кацане. С напредването на деня слънцето все по-силно нагрява земята, като образуващите се възходящи и низходящи течения затрудняват контролирането на полета.

През есенните и зимните месеци обикновено излитат по 120-130 балона дневно, докато през лятото броят им достига до 180. Балоните стигат до 800 м височина, от която се разкриват великолепни гледки не само на окръг Невшехир и Кападокия и уникалните скални образувания в района, но и на съседните окръзи.

Туристи от всички краища на света имат възможността да разглеждат невероятните скални образувания. Пейзажът е зрелищен и завладяващ. Интересен и слабоизвестен факт е, че през студените месеци през зимата на практика е по-лесно да се извършват полети, отколкото през горещите летни месеци.

По официални данни през 2021 г., когато пандемията от Ковид-19 все още блокира сериозно туризма, около 388 000 туристи са прелетели над Кападокия с балони с горещ въздух, „наблюдавайки омагьосващата гледка“ над региона. След спада на случаите на Ковид-19 в световен мащаб и намаляването на смъртните случаи бяха отчетени истински рекордни стойности в броя на туристите в Кападокия.

По информация на държавната информационна „Анадолска агенция“ в периода от януари до ноември 2022 година близо 4 милиона туристи са посетили прочутата приказна дестинация.
Според туристи от цял свят Кападокия е място, което е красиво през всеки сезон. Полетът над региона е истински рай за фотографите и операторите.

Междувременно през ноември ръководителят на Турската аеронавигационна асоциация (THK) заяви, че балони с горещ въздух ще се произвеждат в Турция. Очаква се над двете световноизвестни туристически дестинации – Памуккале и Кападокия, да летят произведени в Турция балони с горещ въздух. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.