Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Карадайъ: Формалното осъждане на комунизма и Възродителния процес не е достатъчно

Карадайъ: Формалното осъждане на комунизма и Възродителния процес не е достатъчно

“Формалното осъждане на комунистическия режим, включително и на Възродителния процес, не е достатъчно”. Това заяви днес лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация на парламентарната група на движението по повод годишнината от 10 ноември 1989 г., от началото на промяната в България.

“Независимо от опитите да се неглижира тази дата остава символна в българския демократичен календар – като начало на демокрацията, върховенството на закона, пазарната икономика, спазването на човешките права”, продължи той. Според движението остават все още недопустими следи от тази античовешка идеология, изповядвана преди 10 ноември 1989 г. А събитията, които символизират 10 ноември, са пряка последица от други събития, от Възродителния процес, с частичната промяна на имената на български граждани. “Възродителният процес е най-мащабното престъпление в най-новата българска история”, смята Карадайъ.

“Българският етнически модел е изключително постижение като се имат пред вид националистическите нагласи на Балканите”, поясни той. “ДПС има и друго постижение- д-р Ахмед Доган, който заяви, че пътят на България за членство в ЕС минава през членство в НАТО”, припомни политикът.

“Ние сме последователни, за мирен просперитет в нашата родина”, продължи Карадайъ. “И нека никой не си прави илюзии – няма да се откажем от ценностите, които правят ДПС евроатлантическа партия”, каза той.

Жаблянов: Българското общество и управляващата тогава партия проявиха разум и избегнаха най-опасните моменти през 1989 г.

“Българското общество заедно с управляващата дотогава партия проявиха необходимия разум, необходимия баланс, необходимата историческа отговорност и успяха да избегнат най-опасните, най-рискованите моменти, които тогавашната политическа обстановка предполагаше. Премина се към мирния преход към България – това е основното постижение на политическите партии”. Това заяви днес от трибуната на НС в декларация на ПГ депутатът от БСП за България Валери Жаблянов по повод годишнината от 10 ноември 1989 г.

“Неоправдани са опитите трудните месеци от 1989 г. да бъдат ревизирани и върху тях да се наслагват оценките за последвалите неблагополучия на прехода”, каза той. “ВНС беше резултат от безпрецедентен акт на консенус между политически сили, които в своите платформи изповядваха радикални политически възгледи, но постигането на този консенсус беше общо усилия. Всеки опит тези трудни за България месеци, тези трудни решения да бъдат ревизирани и върху тях да се наслагват оценките за последвалите неблагополучия на българския преход са неоправдани”, подчерта Жаблянов. “Няма как от прехода да бъде изолирана икономическата промяна, тъй като е била част от него- става въпрос за известната на всички приватизация”, посочи той. И коментира приватизацията във второто правителство на десницата с министър-председател Иван Костов, за подценяването на материалните активи и осъществяването на форсираната приватизация. Като подчерта, че през това време е разцъфтяла организираната престъпност, която трайно навлезе в българския политически живот. Жаблянов не успя да довърши декларацията си, тъй като му бе отнета думата поради просрочване на времето.

Появи се непубликувана стенограма от 9 ноември 1989 година

Непубликувана досега стенограма излезе в книгата „Откровения“, на бившия министър на културата от времето на социализма Георги Йорданов. От текста става ясно, че на драматичното заседание на ЦК на БКП на 9 ноември 1989 година Тодор Живков категорично заявява, че иска да бъда освободен като Генерален секретар на БКП.

Георги Йорданов потвърди за БНТ достоверността на описаните в стенограмата събития, но отказа да застане пред камера, съобщи националната медия.

На 2 ноември 1989 пристига съветският посланик Виктор Шарапов и още на следващия ден се среща с Живков. Уведомява го, че генералният секретар на КПСС Михаил Горбачов иска той да се оттегли. Живков не се съгласява веднага, но натискът от Москва продължава. Бившият първи изразява опасения, че партията няма подходящ човек, който да го замести. Разбира обаче, че ръководството на СССР препоръчва на пленума на 10 ноември за Генерален секретар на ЦК на БКП да бъде предложен, и то от самия Тодор Живков, външния министър Петър Младенов.

В навечерието на пленума се провежда драматично заседание на ЦК на БКП, на което още в началото Живков заявява, че иска да бъде освободен. В изказванията си някои от членовете на Политбюро настояват той да остане, други се съгласяват, че обстановката и в партията, и в държавата е кризисна и това налага промени.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.