Home»АНАЛИЗИ»Къде ще отидат джихадистите?

Къде ще отидат джихадистите?

След започването на операция „Извор на мира“ в Североизточна Сирия“ от страна на Турция, всички започнаха да задават един съществен въпрос: къде ще отидат джихадистите? На този въпрос търси отговор и колумнистът от турския вестник „Джумхурийет“ Мустафа Кемал Ердемол в статията си със заглавие „Къде ще отидат джихадистите?“.

Авторът обръща внимание не само на джихадистите, но и на членовете на подкрепяната от Турция Сирийска свободна армия в случай на евентуално разпадане на същата. „Със сигурност се смята, че и те ще дойдат в Турция. Сирийската свободна армия съобщи, че е готова да позиционира четиринайсет хиляди свои бойци като наземна сила за Турция. Следователно Турция ще бъде приют и за онези, които избягат от тази организация.“, пише Кемал Ердемол.

В един от докладите на ООН, свързан с темата пише, че над четирийсет хиляди чуждестранни джихадисти от сто и десет държави са заминали за Сирия и Ирак.

„Има едно изследване на Международният център за изследване радикализацията (ICSR) към King’s College в Лондон, издадено през юли 2018 г., което се базира на официални, академични и други данни. И тук се подчертава, че четирийсет и една хиляди четиристотин и деветдесет членове на ИДИЛ от осемдесет държави са участвали в боевете. 32 хиляди 809 от тях са били мъже, 4 хиляди 761 – жени, 4 хиляди 640 – деца. Отбелязва се, че 18 хиляди 852 от тях са дошли от Близкия Изток и Северна Африка, 7 хиляди 252 – от Източна Азия, 5 хиляди 965 – от Средна Азия, 5 хиляди 904 – от Западна Европа, 1010 – от Източна Азия, 1063 – от Югоизточна Азия.“, посочва турският журналист.

Авторът акцентира и върху сериозните твърдения относно ролята на Турция при преминаването на джихадистите в Сирия и пише: „В западните медии се появиха информации и доклади относно помощта, която Турция е оказвала за преминаването на джихадистите в Северна Сирия от 2011 г. насам. В подкрепа на това твърдение се посочват призивите на Реджеп Тайип Ердоган във връзка с това, че режимът в Сирия трябва да се смени. През юни 2014 г. в турските медии се появиха информации, че 163 турски граждани са се присъединили към ИДИЛ.“

Като подчертава, че според данни на израелското военно разузнаване от януари 2014 г. в Турция има най-малко три бази, свързани с Ал Кайда Кемал Ердемол пита: „Дали с нейно желение или не, Турция е като спирка за джихадистите, които преминават в Сирия. Именно оттук започва и проблемът. Къде ще отидат джихадистите, които ще се принудят да напуснат региона след укрепването на властта в Сирия?“

„В процеса по обезоръжаване, което беше договорено между страните в Идлиб, не се знае къде отидоха хиляди джихадисти, но по най-голяма вероятност се предполага, че те са избягали в регионите, които се създадоха след операция „Ефратски щит“. А според друго твърдение, всички те се намират в Турция като „спящи клетки“, изтъква журналистът.

Според друго твърдение членовете на ИДИЛ, които бягат заедно със семействата си в резултат на операцията, която Сирийски демократични сили провеждат в село Бахоз до Дейр Ез Зор идват в Турция.

Кемал Ердемол смята, че след приключването на войната в Сирия бойците на подкрепената от Турция Сирийска свободна армия ще дойдат в Турция, както направиха другите джидаисти. Авторът изтъква, че това ще създаде много сериозни проблеми на страната. „Освен това с операция „Извор на мира“ Турция „официално“ вкара войски в Сирия, където продължава прокси войната. Следователно За разлика от Иран, Катар, Саудитска Арабия, които също водят прокси войни Турция може да бъде обект на международно разследване, защото има „официално“ присъствие.“, заключава авторът.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.