Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Кемал Кълъчдароглу ще бъде кандидатът на опозицията за президент на Турция

Кемал Кълъчдароглу ще бъде кандидатът на опозицията за президент на Турция

Лидерът на основната опозиционна партия в Турция Кемал Кълъчдароглу ще бъде общият кандидат-президент на опозиционно обединение на няколко турски партии, твърди в. „Хюррийет“ в публикация на известния с контактите си в правителствените среди журналист Абдулкадир Селви.

Според Селви единствено „Добра партия“ от шестте опозиционни сили, които планират да издигнат общ кандидат срещу кандидатурата на сегашния президент Реджеп Тайип Ердоган, има резерви по отношение на тази кандидатура. Темата е била обсъждана на заседание на „Добра партия“ в понеделник.

Сред спряганите имена за общ кандидат на опозицията за президентския пост освен това на Кълъчдароглу, са и тези на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу и кмета на Анкара Мансур Яваш.

Народнорепубликанската партия (НРП), оглавявана от Кълъчдароглу, обаче била категорична, че ако председателят й не бъде издигнат за кандидат-президент на „шесторната маса“ (опозиционната коалиция от шест политически сили), то той ще е кандидат само на НРП.

Въпросът за издигането на кандидат за президент на опозицията предстои да бъде обсъден утре на заседание на „шесторната маса“, но вероятно дискусията няма да приключи с това, като се очаква отново да се разговаря по темата на 30 януари.

За да бъде преодоляна съпротивата на „Добра партия“ срещу кандидатурата на Кълъчдароглу, се разглеждат различни варианти. Една от алтернативите е да бъда гарантирано „второто място“ за лидерката им Мерал Акшенер, така че избирателите ѝ да бъдат убедени да гласуват за него, пише Селви.

Същевременно обаче той напомни скорошно изказване на Ахмет Давутоглу, бивш сътрудник на Ердоган и настоящ лидер на Партията на бъдещето, участваща в неформалната опозиционна коалиция, според когото и шестимата опозиционни лидери, обединили се с намерение да свалят от власт президента Реджеп Тайип Ердоган и да върнат парламентарната система в Турция, ще имат тежка дума в управлението на страната, ако дойдат на власт.

Мерал Акшенер обаче отхвърли като неверни тези твърдения, напомня още „Хюррийет“.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.