Home»АКТУАЛНО»Kитайска керамика за над 37 млн. долара

Kитайска керамика за над 37 млн. долара

Порцеланова купа на 1000 години, датираща от времето на династията Сун, беше продадена за рекордната сума от 37,7 млн. долара. Това я прави най-скъпо продаваната китайска керамика, заявиха от аукционната къща „Сотбис“.

От „Сотбис“ не посочиха името на купувача, за когото също така не се знае дали е от Хонконг или от основните китайски територии.

Наддаването е започнало от 10,2 млн. долара и е продължило 20 минути. В него са участвали няколко купувачи по телефона и един-единствен присъстващ в залата. Победната оферта беше направена по телефона и получи ръкопляскания.

Купата, която датира от 960-1127 г., е била създадена за миене на четки и е пример за изключително рядък китайски порцелан и една от едва четирите подобни предмета, които са в частни колекции, заявиха от „Сотбис“. Тя е с диаметър от 13 см и има светлосин гланц.

Предишният рекорд беше от 2014 г. – чаша за вино от династията Мин, продадена за 36,05 млн. долара. Тя е известна като „пилешката чаша“, тъй като на нея има нарисувани петел, кокошка и пиленца. Тя е създадена по време на управлението на император Ченхуа, управлявал между 1465-1487 г.

Тя бе купена тогава от финансиста Лю Ицян, един от най-богатите хора в Китай, който веднага след покупката пи чай от нея, предизвиквайки сензация в родината си.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.