Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Кълъчдароглу изпреварва Ердоган

Кълъчдароглу изпреварва Ердоган

Още едно проучване дава значителна преднина на кандидата на опозиционната коалиция пред сегашния президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава БТА, позовавайки се на турския информационен сайт „Дувар“.

Според ново изследване на агенция ALF Аращърма подкрепата за Кемал Кълъчдароглу, който бе издигнат за общ кандидат за президент на шестте политически сили от опозиционния Национален алианс, е 55,1 на сто срещу 44,9 на сто за Ердоган.

Проучването е проведено на 6-7 март в 27 от общо 81 окръга на страната.

На участниците е бил зададен въпросът „Ако имаше двама кандидати на изборите, за кого бихте гласували?“.

Анкетираните са били запитани и за партийните им предпочитания. Помолени да отговорят за коя партия биха дали гласа си, ако изборите бяха тази неделя, 38,1 на сто са отговорили РНП (Републиканската народна партия, главната опозиционна сила), а 31 процента – ПСР (Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган). Прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) получава 11,3 на сто, „Добра партия“ (част от опозиционния алианс) – 8,9 на сто, Партията на националистическото движение (ПНД, съюзник на партията на Ердоган) – 6,5 на сто.

Сходни резултати за президентските избори наскоро даде и проучване на социологическата агенция ORC. В тази анкета, осъществена в периода 4-6 март, кандидатът на опозиционния алианс Кемал Кълъчдароглу е получил одобрението на 56,8 процента от участниците, а кандидатът на Републиканския алианс – президентът Реджеп Тайип Ердоган – 43,2 на сто.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се очаква официално да насрочи изборите за президент и парламент на 14 май.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.