Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Кълъчдароглу заложи на антиимигрантска реторика преди втория тур на изборите в Турция

Кълъчдароглу заложи на антиимигрантска реторика преди втория тур на изборите в Турция

Лидерът на турската опозиция се зарече да върне милиони мигранти, като отправи остро послание, целящо да спечели подкрепата на ултранационалистите, които могат да му помогнат във втория тур на президентския вот, предаде АФП.

Кемал Кълъчдароглу направи първото си публично обръщение след знаковите избори в неделя, на които остана зад президента Реджеп Ердоган.

Резултатът на опозицията не оправда очакванията, заложени в предизборните проучвания, като я остави във видим ступор.

Кълъчдароглу обнови предизборния си екип и втвърди посланията си, за да спечели десните избиратели в Турция на втория тур на изборите на 28 май.

Той също така планира да се срещне със Синан Оган – крайнодесен кандидат, който събра 5,2 % от гласовете, но все още обмисля кого да подкрепи на втория етап.

„Ердоган, ти не защити границите и честта на страната“, обърна се Кълъчдароглу към Ердоган.

„Вие умишлено доведохте повече от 10 милиона бежанци в тази страна… Веднага щом дойда на власт, ще изпратя всички тях у дома“, допълни той.

От своя страна Оган заяви, че ще подкрепи само кандидат, който се справя с мигрантите и се бори с „тероризма“ – ключова дума в Турция за кюрдските бойци.

Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието бяха възхвалявани в голяма част от мюсюлманския свят заради по-приемливата им позиция спрямо бягащите от конфликтите в страни като Сирия.

Отделно споразумение от 2016 г. между Анкара и Европейския съюз помогна да се спре мигрантската криза на континента, като позволи на опитващите се да достигнат Западна Европа да се установят в Турция.

Турция получи милиарди евро финансиране от Брюксел за целта, но икономическата криза, която набра скорост с наближаването на изборите, доведе до покачване на антимигрантските настроения.

Правителството на Ердоган се опита да намери „златната среда“, за да се справи със ситуацията.

Неотдавна министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че Турция вече е изпратила обратно повече от половин милион сирийци.

„Нямаме намерение да превръщаме Турция в лагер за бежанци и досега не сме го правили. Но сирийците са наши братя“, каза Сойлу.

„Не можем да ги изпратим на смърт. И не сме го правили. Ердоган не иска да бъде запомнен като лидер, който е изпратил сирийците на смърт“, коментира той.

Източник: БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.