Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Кметът на Истанбул иска карантина в мегаполиса

Кметът на Истанбул иска карантина в мегаполиса

Ако не в цяла Турция, поне в Истанбул да се обяви забрана за излизане на улиците – това поиска кметът на мегаполиса Екрем Имамоглу. По думите му 60% от заплахата от корона-вируса е в града.

Екрем Имамоглу коментира в телевизионно интервю пред водещия Исмаил Кючюккая от телевизия „Фокс“, че дори и 15% от населението на мегаполиса да излиза, това са 2,5 млн. души. Кметът на Истанбул посочи, че на големите открити пространства „Йеникапъ“ и „Малтепе“ могат да бъдат създадени полеви болници, а по-рано той посочи и старото истанбулско летище „Ататюрк“ като подходящо за целта място, съобщи БНР.

В общо 11 села и 2 махали в 8 различни области в Турция е наложена карантина.

Заразените вече са над 9200

131 души са починали в Турция от коронавируса, информира турският здравен министър Фахреттин Коджа вчера вечерта. Броят на заразените с коронавируса в страната вече надхвърля 9200 души.

568 души са в интензивни отделения, 394 от тях са интубирани. 105 души са се възстановили от болестта.

Пускането от карантина на над 5000 души в Анкара и Коня, завърнали се от религиозно поклонение в Саудитска Арабия, беше отложено, тъй като някои от тях са дали положителни проби за коронавируса.

Властите не изключват нови ограничителни мерки

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу съобщи вчера, че животът наоколо 95% от хората се е изтеглил по домовете. Той заяви, че трябва да бъдат съхранени здравната система, доставките на хранителни и хигиенни продукти, общественият ред и социалната изолация.

Сойлу не изключи и затягане на мерките, включително и въвеждане на извънредно положение.

160 души в 30 области на страната са били задържани в последните 20 дни за производство на фалшиви стоки, сред които маски, ръкавици и химически материали.

Беше въведена и система, при която в различните дни в Анкара, Истанбул и Измир ще се движат таксита, чиито номера завършват само на четни или нечетни числа.

Вчера бяха наложени глоби от по 3150 турски лири (около 1000 лв.) на пътници, предприели междуградски пътувания без необходимите разрешения. По-рано турските власти въведоха изискване пътуващите с автобуси и самолети предварително да се снабдят с разрешение от областните управи.

Междувременно лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу заяви подкрепа за забрана за уволняване на работници във връзка с епидемията от новия вирус. Понастоящем безработицата в Турция е около 14 на сто и от нея са засегнати около 4,5 млн. души.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.