Home»АКТУАЛНО»Колко е опасно да си журналист в Мексико?

Колко е опасно да си журналист в Мексико?

Когато мексиканският студент Карлос Давид Чавес казал на баща си, че иска да стане журналист, реакцията била драматична: „Те ще те убият!”

Това е разбираем отговор. Мексико е една от най-опасните държави в света за журналисти, с повече от 100 убити от 2006 г. насам. Последното убийство беше във вторник, когато разследващ репортер от малък град на име Кандидо Риос беше застрелян във Веракруз.

Задаването на въпроси за мафията или критиката срещу властта може да бъде смъртоносна работа в Мексико. Това, заедно със заплати от порядъка на 300 долара на месец и ограничените възможности за практикувани, превърна журналистиката в непопулярна кариера.

„Апетитът да бъдеш истински репортер, който преследва информацията, намаля изключително много“, посочва Марко Малпика, ръководител на отдел „Комуникации“ във Веракрузския университет. Само 20% от неговите 200 студенти искат да бъдат истински журналисти. „А и повечето от тях искат да покриват спорта или финансите“, каза той. 63-годишното журналистическо училище в университета през последните пет години отбелязва спад на учащите с 35%.

Най-голямата частна школа за журналистика в страната „Карлос Септиен Гарсия” в Мексико Сити пък има с почти 32% по-малко възпитаници през последното десетилетие. Същата е тенденцията в най-големия университет в Латинска Америка – Националния автономен университет на Мексико. „Младите хора се насочват повече към маркетинг и продуциране в телевизията“, подчертава Виктор Мануел Хуарес, говорител на катедрата по политически и социални науки в учебното заведение.

„Ще свърша в яма“

Намаляването на броя на журналистите ще има вреден дългосрочен ефект върху развитието на Мексико като демокрация. „Липсата на ново поколение журналисти ще остави празнота в нашата история. Официалните истини вече няма да бъдат оспорвани от други истини“, тревожи се Ана Руелас, председател на гражданската организация „Член 19”. „Това ще увековечи цензурата“, каза тя.

Естефани Гамез, 18-годишна студентка по фотография във Веракруз, е една от записалите се в отдела по комуникации на държавния университет. Но единственото, което иска да бъде, е фоторепортер. „Ще свърша в яма, в някакъв масов гроб“, обяснява тя избора си.

Преследване на истината

Други са все още готови да поемат риска, за да преследват истината. Анхел Антунез, на 18 години, идва от тихоокеанския курортен град Акапулко. Като дете той сънувал, че някой ден ще съобщава новините по телевизията, въпреки риска. „Всичко е точно така. Но… е като да попитате лекар дали се страхува, че негов пациент ще почине. Страхът е винаги тук”, казва той. АФП

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.